Groningen doet dringende oproep aan winkelcentrum: beboet winkeliers niet die op zondag dicht willen blijven

De gemeente Groningen heeft eigenaren van panden in winkelcentrum Paddepoel dringend verzocht te stoppen met het uitdelen van boetes aan winkeliers die niet op zondag open willen gaan. Dat verzoek volgt op een uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden.

Julia Cornelissen
De Herestraat in Groningen. Beeld ANP
De Herestraat in Groningen.Beeld ANP

Het hof oordeelde deze week dat de Primera in het winkelcentrum op zondag gesloten mag blijven en dat de eigenaar van de winkel niet voor dat 'vergrijp' beboet mag worden. Een dag na dit vonnis boog de Groningse rechtbank zich over het geschil tussen de Vereniging van Eigenaren (VVE) van het winkelcentrum en fietsenwinkel Paddepoel Fietsen, die ook dicht blijft op zondag.

De VVE eist dat alle winkels in Paddepoel op zondag en koopavond open zijn, omdat het winkelcentrum minder aantrekkelijk zou zijn als het publiek tijdens een bezoek op gesloten winkelpuien stuit. Daarom heeft de VVE een boete van 500 euro per overtreding ingesteld voor winkeliers die tijdens de officiële openingstijden van het winkelcentrum (dat elke laatste zondag van de maand open is) hun zaak gesloten houden.

Jarenlang conflict

Voor de eigenaren van Paddepoel Fietsen, die een tweemanszaak runnen en niet gedwongen willen worden op zondag te werken, zijn de boetes inmiddels opgelopen tot 40 duizend euro. De verplichte openingstijden leiden in Paddepoel, het grootste winkelcentrum van Groningen, al jaren tot conflicten. De PvdA en SGP dienden deze maand in de Tweede Kamer een 'Paddepoel-motie' in, waarin zij de nieuwe regering om wetgeving vragen die waarborgt dat winkeliers zelf kunnen bepalen of zij open gaan op zondag.

De fietswinkeliers zijn eigenaar van het pand dat ze uitbaten. Volgens de VVE zijn ze tijdens de opzegtermijn van een jaar nog verplicht hun contributie te betalen en hebben ze zelf gekozen voor een winkelcentrum met een VVE, die hun regels kan opleggen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Uitspraak

Dinsdag besloot het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep dat de Primera in Paddepoel op zondag niet open hoeft te zijn en daarvoor ook geen boetes meer mag krijgen. Wel moet de winkeleigenaar een boete betalen wegens vroege sluiting op koopavond, omdat die boete al bestond toen hij zijn huurovereenkomst tekende. De ondernemer benadrukte in Leeuwarden dat de verruiming van de winkeltijden in 2014 zonder overleg met de winkeliers is besloten.

Een bemiddelaar van de gemeente Groningen kreeg de opdracht vóór 1 december een oplossing te vinden voor het conflict. Een ontheffingsbeleid zou mogelijk soelaas moeten bieden, maar de bemiddelaar is nu ingehaald door de rechtszaken. Een uitspraak in de rechtszaak tegen de fietsenmakers wordt binnen vier weken verwacht.

Meer over