Grondstoffen

Technisch analist Cees Quirijns van Effectenbank Stroeve is ervan overtuigd: beleggingsjaar 2004 wordt het jaar van de grondstoffen. Vergeet aandelen, obligaties en vastgoed, wie veel geld wil verdienen, moet inzetten op sinaasappelsap, petroleum, soja en varkens....

Douwe Douwes

Wie gelooft in technische analyse, en de aanbevelingen van Quirijns wil volgen, zal er achter komen dat dat nog niet zo makkelijk is. De mogelijkheden voor particulieren om te beleggen in grondstoffen zijn beperkt.

Degene die direct een positie in grondstoffen wil innemen, is al snel aangewezen op de termijnmarkt. Op de beurs van Amsterdam bijvoorbeeld kan nog altijd worden gehandeld in varkens en aardappelen - de oogst van 2003.

Euronext Amsterdam valt echter in het niet bij de grootstse termijnmarkt ter wereld, de Chicago Board of Trade. Op deze gigantische beurs in het hart van Chicago bepalen duizenden handelaren de termijnprijzen van tientallen agrarische producten, edelmetalen en obligaties. Alles van termijncontracten op de Dow Jones index tot sojabonen en varkensbuiken wordt hier verhandeld.

Maar wie aan de handel op de CBOT mee wil doen, zal zich flink wat moeite moeten getroosten. Om te beginnen moet de belegger een broker zoeken, een handelaar die zijn orders op de beursvloer kan brengen. Op de internetsite van de CBOT is een hele lijst te vinden van brokers die ook voor particuliere beleggers handelen.

De grootste drempel echter vormen de kosten voor het handelen zelf: termijncontracten gaan alleen in hele grote bedragen. Een contractje mabijvoorbeeld gaat per 5000 bushel. Manoteert op dit moment ongeveer 2,50 dollar per bushel, dus wie in wil stappen moet al 12.500 dollar voorhanden hebben.

Sinds kort is er een alternatief. Een paar weken terug heeft Credit Suisse een beleggingsfonds opgericht, dat belegt in de grondstoffen die ook deel uitmaken van de Goldman Sachs Commodity Index: energie, metalen, edelmetalen, landbouwproducten en vee. Dit fonds is een zogeheten buy and hold fonds, het neemt posities in die de mix van de Goldman Sachs index weerspiegelen, en laten het verder met rust. Stijgen de grondstoffen, dan stijgt het fonds mee.

Nog een manier om in grondstoffen te beleggen is de indirecte methode. Daarbij koopt een belegger aandelen in bijvoorbeeld een mijnbouwbedrijf, dat zich bezighoudt met het winnen van goud. Of hij stapt in Koninklijke Olie, dat een grote gevoeligheid heeft voor de koers van olie. Helaas zijn er nauwelijks beursgenoteerde bedrijven waarvan de koers een op een loopt met de prijs van cacao, tarwe of sinaasappelsap.

Meer over