Grondlegger FNV Wim Spit overleden

Op 89-jarige leeftijd is zondag oud-vakbondsman Wim Spit overleden. Dat hebben zowel de familie als FNV Bondgenoten woensdag bekendgemaakt. Hij was een van de grondleggers van de vakcentrale FNV.

Wim Spit in 1992 Beeld anp
Wim Spit in 1992Beeld anp

Spit, zelf zoon van een vakbondsman, begon kort na de oorlog zijn loopbaan bij de R.K. Bond voor spoor- en tramwegpersoneel St Raphaël. In 1967 stapte hij over naar het Nederlands Katholiek Vakverbond NKV waarvan hij in 1973 voorzitter werd.

Spit concludeerde snel dat de vakbeweging alleen bestaansrecht hield, wanneer zijn NKV zou samenwerken met NVV en CNV. Die laatste haakte af. Spit en toenmalig voorzitter van de NVV Wim Kok zetten de fusie door.

'Tussen Spit en Kok was wederzijds respect en vertrouwen. Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat de twee grootste organisaties in de verzuilde vakbeweging een federatie en later een fusie durfden aan te gaan,' aldus de FNV woensdag in een in memoriam.

Van 1976 tot 1981 was Wim Spit vicevoorzitter van de FNV. Hij zat in tal van SER-commissies en heeft veel bijgedragen aan de totstandkoming van de Arbowet. Daarna werd hij voorzitter van de Arboraad, een zelfstandig adviesorgaan. Ook was hij jarenlang actief bij ontwikkelingshulporganisatie Novib.

Politieke ambities heeft de vakbondsman nooit gehad. Hij vond politici egotrippers. 'De mannetjes- en vrouwtjesmakerij speelt daar een vele malen grotere rol dan in de vakbeweging. En dat ligt me nu eenmaal niet,' zei hij in een interview in Het Parool.

Meer over