NIEUWSGROEPSIMMUNITEIT

Groepsimmuniteit in Europa nog ver te zoeken

De groepsimmuniteit, het punt waarop zoveel mensen het virus hebben gehad dat het coronavirus zich niet meer goed kan verspreiden, lijkt ver te zoeken. In Oostenrijk was begin april minder dan 1 procent van de bevolking besmet met het virus, blijkt na een steekproef onder ruim 1.500 inwoners.

Mondkapjes in Tulln, Oostenrijk. Beeld AFP
Mondkapjes in Tulln, Oostenrijk.Beeld AFP

Dat hebben wetenschappers in Oostenrijk bekendgemaakt. ‘De berg is hoger dan verwacht. En we bevinden ons nog niet aan de veilige kant’, zei onderwijsminister Heinz Fassmann bij de bekendmaking, merkbaar teleurgesteld.

Epidemiologen hoopten stiekem dat veel meer inwoners het virus onder de leden zouden hebben zonder er veel van te merken. Volgens de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is groepsimmuniteit als beleidsoptie nu van tafel.

Om groepsimmuniteit te bereiken, moet zo’n 50 tot misschien 80 procent van de bevolking besmet raken met het virus en er immuniteit tegen opbouwen, schatten virologen in. Wetenschappers hebben de stille hoop dat het coronavirus misschien ongemerkt veel meer mensen besmet dan te zien is in de statistieken. In IJsland, waar men inmiddels al zo’n 18 duizend inwoners testte op corona, bleek de helft van de dragers van het virus geen merkbare symptomen te hebben.

Niet bemoedigend

Maar in Oostenrijk, het eerste land op het Europese vasteland waar men systematisch de bevolking tegen het licht houdt, valt dat toch tegen. Na vorige week 1.554 mensen te hebben getest op corona, moet men vaststellen dat slechts tussen de 0,12 en de 0,76 procent van de bevolking besmet is.

In werkelijkheid zijn het er misschien wat meer, omdat de coronatest mensen mist die het virus al eerder hebben gehad of bij wie het virus niet detecteerbaar is. Maar bemoedigend is het niet, erkent het Oostenrijkse peilingbureau Sora, dat het onderzoek coördineert.

Ook in Nederland zijn de vooruitzichten niet gunstig. Volgens de recentste inzichten is de sterfte aan het virus ongeveer 0,66 procent. Aangezien er in ons land momenteel, heel ruim geschat, vijfduizend mensen aan het virus zijn overleden, zou dat erop neerkomen dat slechts zo’n 4 procent van alle Nederlanders het virus heeft gehad.

Onder de radar

‘De grootste hoop is dat die berekening niet klopt’, zei epidemioloog Jan Kluytmans eerder deze week in gesprek met deze krant. ‘Als we op 3 miljoen geïnfecteerden zouden zitten, wordt het verhaal anders.’

Momenteel wordt in diverse landen, waaronder ook Nederland, onderzocht hoeveel mensen inmiddels afweerstoffen hebben tegen het virus. Dat zal definitief uitwijzen hoezeer het virus al is opgerukt, en hoeveel gevallen ‘onder de radar’ zijn gebleven.

Oostenrijk was een van de Europese landen waar al vroeg de scholen, restaurants en andere openbare ruimtes werden gesloten in reactie op de uitbraak. Officieel zijn er 13.337 besmettingen in het land vastgesteld, van wie 319 mensen zijn overleden. Volgens de nieuwe studie zijn er in werkelijkheid rond de 28.500 Oostenrijkers besmet geraakt met het virus.

Meer over