Groepsgevoel après la lettre

Singles hebben alle tijd. Ze kunnen sporten, pianospelen, een roman schrijven, nog een roman schrijven, vrijwilligerswerk doen, naar het theater en de bioscoop gaan, salsa dansen en Spaans leren, en dat alles naast een volledige baan....

Hanneke de Klerck

En omdat ze zoveel tijd hebben dat ze al die dingen kunnen doen, hebben ze ineens geen tijd meer over.

Zo blijft de single steevast in gebreke tijdens die laatste les Spaans van elke cursus, de les waarin de flessen rioja opengaan en waarin iedereen geacht wordt tapas mee te nemen ter bevordering van het groepsgevoel en de spontane gesprekken in een rudimentair Castilliaans.

De goede wil is er wel, maar de plannen zijn te ambitieus - dadels vullen met Mon Chou lijkt een week van tevoren nog veel te gewoontjes. En daarna vliegen de dagen voorbij, en op de dag van de laatste les loopt het werk uit, en is er nog net tijd voor de aanschaf van een bakje olijven bij de buurtsuper.

Sorry Mischa, Simon, Mireille, Pieter en Roberto. Toast met vismayonaise, dat was de bedoeling.

Maak eerst de mayonaise: roer een uitgeperste knoflookteen door de eidooier, voeg azijn, zout, peper en mosterd toe (alles op kamertemperatuur), meng goed door elkaar. Klop met de mixer langzaam in een heel dun straaltje de olijfolie door het mengsel tot een dikke mayonaise. Voeg op het laatst het water toe.

Snijd de paprika's in dunne reepjes, kerf de tomaat kruislings in, dompel hem onder in heet water en ontvel hem. Snijd hem in stukjes. Verhit olie in een pan en bak de paprika zachtjes. Voeg peper en de tomaat toe, doe het deksel op de pan en laat nog een kwartier, twintig minuten zachtjes b akken.

Ontvel de makreel. Pureer hem met de kabeljauw in de keukenmachine. Voeg het grootste deel van de mayonaise toe en meng alles nog even kort door elkaar. De substantie moet de consistentie van lobbig geklopte slagroom hebben; is hij te dik, voeg dan de rest van de mayonaise toe.

Snijd het brood en besmeer de sneetjes aan beide kanten met knoflook en olie. Bak ze bruin in de oven op 200 graden. Schep op elk sneetje een beetje paprika/tomaatmengsel en schep daarop de visknoflookmayonaise .

Meer over