VoorbeschouwingDebat provinciale statenverkiezingen

Groentjes nemen het op tegen veteranen in strijd om Eerste Kamer

Het gaat beginnen: zondag staat het eerste debat voor de cruciale Provinciale Statenverkiezingen in maart op het programma. Twee piepjonge lijsttrekkers - naar de maatstaven van de Eerste Kamer - treden namens D66 en PvdA aan. Henk - ‘de tank’ - Otten debuteert voor Forum voor Democratie.

De lijsttrekker van de Eerste Kamer voor Forum Voor Democratie, Henk Otten.  Beeld Freek van den Bergh
De lijsttrekker van de Eerste Kamer voor Forum Voor Democratie, Henk Otten.Beeld Freek van den Bergh

‘Hast du einen Opa, schick ihn nach Europa’, luidt het Duitse gezegde over het Europees Parlement als rustoord voor politici in hun nadagen. In Nederland gold lange tijd hetzelfde voor de Eerste Kamer, maar inmiddels is er sprake van een lichte kentering.

Kijk naar het affiche van het eerste televisiedebat voor de komende Provinciale Statenverkiezingen, zondag om 9:30 uur bij WNL op Zondag. Naar senaatsmaatstaven doen er twee piepjonge vrouwen mee: D66’er Annelien Bredenoord is 39 jaar en Mei Li Vos (PvdA) 48 jaar. Bij de mannen is Henk Otten van Forum voor Democratie met zijn 51 jaar geen opamateriaal – en bovendien groen als gras in de politiek. Zijn reputatie is hem wel al vooruitgesneld. Volgens FvD-Kamerlid Theo Hiddema staat Otten binnenskamers bekend als ‘Henk de tank’.

De overige drie deelnemers aan het debat voldoen wel aan het traditionele profiel. CDA’er Ben Knapen (68) was ooit staatssecretaris, Paul Rosenmöller (62) zat al voor GroenLinks in de Tweede Kamer toen de huidige partijleider Jesse Klaver amper uit de luiers was en het cv van VVD-kopstuk Annemarie Jorritsma (68) heeft de omvang van een bescheiden Russische roman.

De vraag voor zondag is of de jonge garde het debat ook nieuw leven in kan blazen. De Eerste Kamer wordt uiteindelijk indirect via de Provinciale Staten gekozen; niemand kan op 20 maart op de ‘lijsttrekkers’ in de studio van WNL stemmen. Bovendien gedragen de senatoren zich steeds meer als willige instrumenten in handen van de partijleiders in de Tweede Kamer. ‘De partijleider neemt het voortouw, maar hij is verstandig genoeg om goed te communiceren met de Eerste Kamerfractie’, zei Paul Rosenmöller toen hij zijn rentree aankondigde.

Opmerkelijk genoeg doet de PVV niet mee zondag. Volgens Geert Wilders omdat WNL bestaat uit ‘PVV-haters’. Volgens WNL omdat de PVV niet reageert op e-mails. Die laatste verklaring lijkt niet geheel implausibel (mocht iemand van de PVV-fractie dit lezen: zou u willen reageren op de laatste vijf mails van de Volkskrant?, red.).

Meer over