GroenLinksers teleurgesteld over beslissing Kunduz

AMSTERDAM - Nu de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer na een lang en verhit debat heeft ingestemd met de politiemissie naar Kunduz, stromen de reacties binnen. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt zichzelf geen dissident. Van Gent stemde donderdagnacht in het Kamerdebat over de politietrainingsmissie in Kunduz als enige van haar fractie tegen het voorstel van het kabinet. De achterban van GroenLinks, waarvan de meerderheid de missie niet ziet zitten, roert zich inmiddels.

Van onze redactie
Ineke van Gent heeft na een 'lange en lastige afweging' besloten tegen de missie te stemmen. Het feit bijvoorbeeld dat er F-16-gevechtsvliegtuigen meegaan, geeft volgens haar ook aan dat de omstandigheden voor een civiele missie in de Afghaanse provincie Kunduz 'uitermate ingewikkeld, zo niet onmogelijk' zijn. Beeld anp
Ineke van Gent heeft na een 'lange en lastige afweging' besloten tegen de missie te stemmen. Het feit bijvoorbeeld dat er F-16-gevechtsvliegtuigen meegaan, geeft volgens haar ook aan dat de omstandigheden voor een civiele missie in de Afghaanse provincie Kunduz 'uitermate ingewikkeld, zo niet onmogelijk' zijn.Beeld anp

GroenLinksers door het land laten hun ongenoegen blijken. Uit peilingen bleek al dat zo'n tachtig procent van de eigen achterban tegen de missie is. Zo voorspelde Karel van Broekhoven, voorzitter van de Midden-Oosten-werkgroep dat bij een 'ja' de 'pleuris zal uitbreken', op het partijcongres van volgende week. Zelf zal hij tijdens dit congres waarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen partijleider Jolande Sap indienen.

Politiek activist en Afghanistankenner Sietse Bosgra kondigde vanmorgen op radio 1 al aan zijn lidmaatschap van GroenLinks op te zeggen.

Ook onder de 'gewone stemmers' van de partij is de teleurstelling groot. 'Ben benieuwd wie allemaal lidmaatschap #GL heeft opgezegd. Ik in ieder geval wel! Per direct!', twittert Jeroen Bakker. Johan Schuurman heeft hetzelfde gedaan: 'Zojuist mijn lidmaatschap opgezegd van GroenLinks. Ik heb onoverkomelijke problemen met een politiemissie naar Afghanistan.'

Steun
Toch is er ook nog een beetje steun voor Sap. 'Persoonlijk vind ik dat @jolandesap het goed gedaan heeft. GroenLinks met ballen laat Afghanistan niet vallen.', zegt Peter Ras van GroenLinks Capelle aan den IJssel.

Ook Paul Vermast blijft zijn partij trouw. 'Het was een rare, ingewikkelde en emotionele week. GroenLinks voor missie in #Kunduz, zag het zelf liever niet maar steun mijn fractie!'

Worsteling
Van de GroenLinks-fractie stemde maar één Kamerlid tegen. Ineke van Gent heeft na een 'lange en lastige afweging' besloten tegen de missie te stemmen. Het feit bijvoorbeeld dat er F-16-gevechtsvliegtuigen meegaan, geeft volgens haar ook aan dat de omstandigheden voor een civiele missie in de Afghaanse provincie Kunduz 'uitermate ingewikkeld, zo niet onmogelijk' zijn.

'Onrustige nacht voel mij letterlijk "gebroken" maar ben het niet! Sta voor mijn tegen stem. Nu naar huis' , twitterde ze vanmorgen.

Haar tegenstem betekent niet dat ze een dissident is binnen de fractie, onderstreept zij. 'GroenLinks is een partij waar iedereen een mening mag hebben en waar flink gediscussieerd mag worden.' Ze hoopt dat de komende tijd ook een 'goed debat' te kunnen voeren met de kritische achterban.


Meer over