GroenLinks wil gratis kraanwater in de horeca

VAN ONZE VERSLAGGEVER RON MEERHOF

DEN HAAG - GroenLinks wil horeca-gelegenheden verplichten gratis kraanwater te schenken. Tweede Kamerlid Jesse Klaver hoopt zo het gebruik van flessen water en de bijbehorende milieuvervuiling tegen te gaan. Maar het gaat niet alleen om het milieu. 'GroenLinks vindt het onterecht dat de consument in de Nederlandse horeca betaalt voor water', luidt de aanhef van het persbericht.

Dat laatste staat haaks op eerdere campagnes vanuit de milieubeweging om consumptie van kraanwater in de horeca te stimuleren. Het onafhankelijke voorlichtingsbureau Milieu Centraal en onderzoeksbureau CREM adviseerden begin dit jaar milieubewuste consumenten om in restaurants duidelijk te maken dat ze best willen betalen voor kraanwater. Het gaat er immers om geen vervuilende flessen te gebruiken, niet om ondernemers omzet door de neus te boren.

GroenLinks heeft daar weinig boodschap aan. 'Gratis kraanwater is goed voor het milieu', antwoordt Klaver, als hem om toelichting wordt gevraagd. En op de vraag wat 'gratis' met het milieu te maken heeft: 'Nou ja, kraanwater is goed voor het milieu. Dat het gratis is, is goed voor de portemonnee. Waar het mij om gaat, is dat in de horeca kraanwater wordt gedronken in plaats van flessenwater. Gratis is onze inzet. Als het erop uitdraait dat er iets voor moet worden betaald, is dat ook bespreekbaar.'

Klaver opende vrijdag een petitie op internet om te peilen of er draagvlak is voor een verplichting tot het schenken van gratis kraanwater in horecagelegenheden. Hij zegt te gaan werken aan een initiatiefwet zodra er 25 duizend steunbetuigingen binnen zijn. Vrijdagmiddag hadden al 12 duizend mensen getekend.

undefined

Meer over