GroenLinks verliest èn wint leden door 'Kunduz'

DEN HAAG - 400 leden zegden op nadat GroenLinks donderdag akkoord ging met de missie naar Kunduz. Maar er waren ook 300 nieuwe aanmeldingen.

Jolande Sap. Beeld anp
Jolande Sap.Beeld anp

Dat de achterban van GroenLinks gemengde gevoelens heeft over de nieuwe missie in Afghanistan, spreekt ook uit het aantal opzeggingen.

Een woordvoerster van GroenLinks spreekt van een voorlopige tussenbalans en geeft aan dat pas na het partijcongres van zaterdag de eerste conclusies kunnen worden getrokken. Ook moeten de vele mails die de Tweede Kamerfractie kreeg sinds het 'ja' nog goed worden bekeken.

Het land in
De Kamerleden gaan deze week het land in om hun keuze toe te lichten aan de leden. Volgens peilingen was twee derde van de achterban tegen de missie in Kunduz. In Rotterdam, Groningen, Utrecht, Zwolle, Den Bosch en Amsterdam kunnen GroenLinks'ers deze week hun partijgenoten bevragen over hun afweging om in te stemmen met de missie.

GroenLinks heeft ruim 27.000 leden en was volgens het jaarlijks overzicht van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen nog de grootste stijger: in 2010 schreef de partij 6157 nieuwe leden in.

Gisteren werd bekend dat de partij drie zetels in de peilingen is gezakt.

Meer over