GroenLinks uit, altijd lastig in Nijmegen

Het trainingscomplex De Eendracht ligt er in Nijmegen stilletjes bij, na NEC - AZ. Buiten hoor je de gesmoorde klanken van DJ Robert Pouwels ter ere van het jaarlijkse Beginfeest in het supportershome.

Bij NEC-AZ houdt niemand zondag rekening met het feit dat dit misschien voorlopig wel de laatste NEC-AZ zou kunnen zijn. In supporterscafé Goffertzicht wordt niet Waarheen, Waarvoor van Mieke Telkamp gedraaid, maar de gebruikelijke hardhouse.

Niemand praat over de raadsvergadering van komende woensdag, die het einde kan inluiden voor de Nijmeegse club. Buiten, voor het stadion, klitten wel groepjes supporters samen, maar alle gesprekken ademen een zondagse rust. Alleen Wiljan Vloet, afgebeeld op een reusachtig portret dat aan de buitenkant van het stadion hangt, kijkt bedenkelijk. Maar ook dat is vertrouwd.

Eendracht-deal

Het is kortom een zondag als alle andere in Nijmegen. En dat terwijl het al de hele week in de stad over weinig anders gaat dan over de ‘Eendracht-deal’, een juridische constructie die de club moet redden van de financiële verdrinkingsdood en die erop neerkomt dat de gemeente ruim twee miljoen euro overmaakt naar de clubrekening, als NEC afstand doet van zijn recht om De Eendracht van de gemeente terug te kopen. Wat je noemt een bijzonder aantrekkelijke deal. Of die deal er ook daadwerkelijk komt, hangt vooral af van coalitiepartij GroenLinks, die met een second opinion de rechtsgeldigheid ervan wil laten controleren.

De miljoenen zijn dringend nodig. De Nijmegenaren zijn namelijk gepromoveerd tot ‘Categorie I’ bij de KNVB. En dat is geen eretitel; Categorie I bestaat uit clubs die in acute geldnood verkeren en voor wie de KNVB een liquiditeitseis van twee miljoen euro hanteert. Wanneer de gemeenteraad van Nijmegen woensdag tegen de Eendrachtdeal stemt, komt de proflicentie van NEC in gevaar. Het spandoek van de fanatieke NEC-ers in Vak L – ‘Altijd Nijmegen En NEC!’ – drukt misschien meer hoop dan realiteitszin uit.

Merab Zjordania

Het had er allemaal heel wat rooskleuriger voor kunnen staan in het McDos-stadion, als één van de assistenten van Merab Zjordania het telefoonnummer van de huidige NEC-voorzitter Jan van Teeffelen had gehad. Tenminste, dat beweerde Hans van Delft afgelopen week. De ex-voorzitter herinnerde zich in De Gelderlander afgelopen week plots een vreemd telefoontje op een zomeravond. De stem aan de andere kant van de lijn vroeg in gebroken Engels of NEC misschien te koop was. Van Delft had toen echter bij NEC al een tijdje niets meer te vertellen. Uiteindelijk zakte de Georgische delegatie een stukje de Rijn af, herhaalde haar vraag bij de buren uit Arnhem.

Ook bij de tegenstander van NEC groeien de bomen al langer niet meer tot de hemel. Na het vertrek van suikeroom Scheringa, werden de geldstromen die bij AZ zo rijkelijk hadden gevloeid, plotseling drooggelegd. Dure spelers als Dembélé en El Hamdaoui werden verkocht.

Relikwie uit vergeten tijden

Ook Romero stond op de nominatie om te vertrekken, maar de keeper slaagde er niet in een club te vinden. Daarom staat hij zondag voor het eerst dit seizoen weer onder de lat, als een relikwie uit bijna vergeten tijden. Geld voor nieuwe aankopen is er voorlopig niet, dus doet Gertjan Verbeek het dit seizoen in de spits met middenvelder Erik Falkenburg, of zoals tegen NEC, met Jonathas.

De jonge Braziliaan is tot nog toe vooral een sensatie in de beloftencompetitie, maar met zijn imponerende fysiek en zijn onorthodoxe spel zou hij dat ook best in de eredivisie kunnen worden. Zijn doelpunt tegen NEC – het enige van de wedstrijd – is een schaars moment van klasse bij de ploeg van Verbeek. De spoeling bij AZ is vooral voorin dun.

Zonder creativiteit

Bij NEC is het niet veel beter. Het valt voor de club niet te hopen dat de beslissing in de gemeenteraad, niet genomen wordt op basis van de kwaliteit van het vertoonde spel. Het elftal van Vloet speelt zonder enige creativiteit. Alleen keeper Cilessen valt positief op. AZ hoeft niet eens goed te spelen om de 0-1 te verdedigen.

Op de persconferentie rept Vloet over een terechte nederlaag. Over een mogelijke nederlaag komende woensdag spreekt niemand. Toch is die wedstrijd van levensbelang voor NEC. GroenLinks uit, altijd lastig.

Meer over