GroenLinks kiest voor ervaring; NRC-columnist is verrassing op lijst

GroenLinks kiest met de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen voor politieke ervaring. De top-10 wordt gedomineerd door kandidaten met ervaring in de Haagse en Europese politiek, de plekken daarna door kandidaten met ervaring in de lokale politiek.

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver bij de presentatie van van het partijprogramma in september. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant
GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver bij de presentatie van van het partijprogramma in september.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

Voor de Europese ervaring staat Kathalijne Buitenweg op 2, terwijl Bram van Ojik op 10 het geweten van de partij is. Hij hergroepeerde GroenLinks na de implosie in 2012 als fractievoorzitter en droeg de partij aan lijsttrekker Klaver over. In een interview met de Volkskrant vertelt hij over zijn terugkeer. (+)

GroenLinks presenteerde zondagavond 40 kandidaten voor de verkiezingen van maart 2017. Hoewel de partij nu maar 4 zetels in de Tweede Kamer heeft, rekent ze op winst. In de peilingen noteert GroenLinks tussen de 9 en 15 zetels.

Verrassend zijn de hoge plekken op de lijst voor de 'partijstrategen' Tom van der Lee en Bart Snels. Zij kennen het Haagse spel zoals dat achter de schermen wordt gespeeld als weinig anderen. Van der Lee heeft op het Binnenhof tussen 1993 en 2009 naam gemaakt als 'spindoctor' van de eerdere partijleiders Paul Rosenmöller en Femke Halsema. Sindsdien is hij directeur Campagnes van Oxfam Novib, waar oud-GroenLinks Kamerlid Farah Karimi de scepter waait.

Bart Snels, gepromoveerd econoom, volgde Van der Lee in 2009 op, maar hij vertrok toen Jolande Sap fractievoorzitter was. De oud-directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij schreef met D66-leider Alexander Pechtold het gesprekkenboek Henk, Ingrid en Alexander. Sinds Klaver partijleider is, is Snels terug als medeopsteller van het verkiezingsprogramma en tekstschrijver voor Klaver.

Naast Klaver staan ook de twee huidige Kamerleden Linda Voortman en Rick Grashoff hoog op de lijst, met plek vier en vijf. Liesbeth van Tongeren, oud-directeur van Greenpeace, komt tegen haar zin niet terug, zo maakte zij vrijdag al via Facebook bekend. Van Tongeren-sympathisanten hebben inmiddels op Twitter een protestactie gestart. Op plek negen staat echter Suzanne Kröger, die nu internationale projecten bij Greenpeace coördineert.

Kandidatenlijst GroenLinks

1. Jesse Klaver
2. Kathalijne Buitenweg
3. Tom van der Lee
4. Linda Voortman
5. Rick Grashoff
6. Corinne Ellemeet
7. Zihni Özdil
8. Bart Snels
9. Suzanne Kröger
10. Bram van Ojik
11. Nevin Özütok
12. Paul Smeulders
13. Lisa Westerveld
14. Laura Bromet
15. Wim-Jan Renkema
16. Huib van Essen
17. Niels van den Berge
18. Isabelle Diks
19. Tom van den Nieuwenhijzen
20. Ilias Mahtab

De onervaren verrassing is Zihni Özdil. De NRC-columnist en docent aan de Erasmus Universiteit Zihni Özdil staat op plek zeven. Özdil is van Turkse afkomst en kwam in 1983 naar Nederland toen hij twee jaar oud was.

Op de lijst staat een reeks kandidaten die kort in de Kamer zaten. Corinne Ellemeet staat op plek zes. Zij verving Linda Voortman tijdens haar zwangerschap rond de jaarwisseling 2014-1015. Op elf Nevin Özütok, die in 2006 al kort voor GroenLinks Kamerlid was. Niels van den Berge, nu op plek 17, verving in 2011 de zwangere Mariko Peters. Op de mogelijk verkiesbare plekken 11 tot 20 heeft GroenLinks vooral wethouders en raadsleden gezet, zoals Paul Smeulders uit Helmond, Lisa Westerveld uit Nijmegen, Laura Bromet uit Waterland, Isabelle Diks uit Leeuwarden.

Verkiezingsprogramma

De Volkskrant legt de verkiezingsprograma's langs de meetlat van verbeeldingskracht, originaliteit en politieke haalbaarheid. GroenLinks rekent op de zachte krachten.

Alleen Klaver is als lijsttrekker zeker van zijn plek. De leden van de partij bepalen via een internetstemming de komende dagen de definitieve volgorde achter hem. De uitslag wordt op 15 december vastgesteld. Mogelijk worden nog 'lijstduwers' toegevoegd waarmee de partij extra stemmen wil trekken, maar die niet van plan zijn de Kamer in te gaan. In 2012 was Andrée van Es lijstduwer.

NRC-columnist en docent aan de Erasmus Universiteit Zihni Özdil staat op plek zeven op de kandidatenlijst van GroenLinks. Beeld
NRC-columnist en docent aan de Erasmus Universiteit Zihni Özdil staat op plek zeven op de kandidatenlijst van GroenLinks.Beeld
Meer over