Groenland wil mijnbouw van kostbare mineralen stilleggen uit vrees voor radioactiviteit

De nieuwe regering van Groenland stuurt aan op een verbod op de ontginning van de Kvanefjeld-mijn, een van de belangrijkste vindplaatsen in de wereld van ‘zeldzame aarden’. Die mineralen zijn nodig voor de productie van hightech, zoals mobiele telefoons, windturbines en elektrische auto’s.

De Narsaqvallei in het zuiden van Groenland. Het Australische Greenland Minerals kreeg vorig jaar nog toestemming hier de grond te ontginnen. Beeld via REUTERS
De Narsaqvallei in het zuiden van Groenland. Het Australische Greenland Minerals kreeg vorig jaar nog toestemming hier de grond te ontginnen.Beeld via REUTERS

Minister van Minerale Bronnen Naaja Nathanielsen liet vrijdag weten dat het nieuwe kabinet werkt aan wettelijke maatregelen om het omstreden mijnbouwproject stil te leggen, in verband met de radioactiviteit die vrijkomt bij het ontginnen van de mijn. Die bevat namelijk ook aanzienlijke hoeveelheden uranium.

Een deel van de bevolking van Groenland, dat onderdeel is van Denemarken maar een grote mate van autonomie heeft, is voor het ontginnen van de enorme voorraden zeldzame aarden waarover het eiland beschikt. Dat zal Groenland, dat nu nog voornamelijk drijft op de inkomsten van de visserij en subsidies vanuit Kopenhagen, jaarlijks honderden miljoenen aan extra inkomsten opleveren.

Voorstanders van de onafhankelijkheid van het eiland zien dat als een middel om eindelijk af te komen van de banden met Denemarken. Anderen zijn vooral beducht voor de milieu-effecten van het ontginnen van Kvanefjeld. Ook de regering van premier Mute Bourup Egede, die sinds april dit jaar aan de macht is, laat deze bezwaren het zwaarst wegen.

Kielsens Siumut-partij verloor eerder dit jaar de verkiezingen van de linkse Inuit Ataqatigiit (Gemeenschap van het Volk, IA), die tegen het project is. Sindsdien hangt het voortbestaan van het mijnbouwproject, waarin Greenland Minerale en Shengeh al ruim 100 miljoen dollar hebben gestoken, aan een zijden draadje.

De bekendmaking is een flinke klap voor het Australische mijnbouwbedrijf Greenland Minerals en zijn Chinese partner Shengeh Resources, die een jaar geleden van de regering van de sociaal-democratische premier Kim Kielsen in eerste instantie goedkeuring voor het project hadden gekregen.

Topman John Mair van Greenland Minerals zei vrijdag nog steeds te hopen dat zijn bedrijf een definitieve exploitatievergunning zal krijgen. Eerder wees hij er al op dat het project een enorme impuls zal geven aan de Groenlandse economie, ook al omdat het bedrijf een waterkrachtcentrale en andere installaties wil bouwen in Zuid-Groenland waar de mijn ligt.

Hij wilde nog niet zeggen of Greenland Minerals van plan is een procedure aan te spannen om via de rechter alsnog zijn zin te krijgen. Voorstanders van het project zijn bang dat Groenland door het afblazen van Kvanefjeld een slechte naam zal krijgen bij buitenlandse investeerders, die hopen mee te profiteren van de minerale voorraden van het gebied. Die komen door het smelten van de ijskap in Groenland als gevolg van de opwarming van de aarde steeds meer onder handbereik.

Meer over