Groenland, Lincoln, Winter's Bone

Iedere dag zet de Volkskrant de beste kijktips voor u op een rij.

null Beeld .
Beeld .

Groenland (Tomas Kaan, 2015)

Zaterdag, NPO 3, 20.10 uur.

In een week waarin de brave verfilming van Fifty Shades of Grey het internationale filmnieuws domineert, is het een Nederlandse Telefilm, naar een scenario van Philip Huff, die laat zien hoe spannend en opwindend filmseks echt kan zijn.

Groenland is het genadeloze portret van een relatie waarin, zoals een van de personages in de film stelt, lust en liefde door elkaar worden gehaald. De Vlaamse zelfvoldane fotograaf Hugo (Thomas Ryckewaert) valt voor de mooie zangeres Iris (Gaite Jansen), maar een duurzame verhouding it ain't. Met fraaie, onorthodoxe beelden (onder meer door de vaste cameraman van Felix van Groeningen) en een sterke, eclectische soundtrack (van Lana del Rey tot Grauzone, The Cure en Machinefabriek).

Lincoln (Steven Spielberg, 2012)

Zaterdag, RTL 7, 20.00 uur.

Lincoln beschrijft de laatste maanden van het leven van de zestiende president van de VS, waarin hij een dertiende amendement aan de grondwet wil toevoegen, om een einde te maken aan de slavernij. Dat schiet de Zuidelijke staten in het verkeerde keelgat, terwijl er na jaren van bloedige burgeroorlog juist zicht is op een oplossing. Het maakt Lincoln tot een soort The West Wing van de 19de eeuw, vol gekonkel in donkere, schitterend vormgegeven achterkamertjes. Wel voorziet Spielberg zijn vertelling van een typisch spielbergiaanse saus, met veel aandacht voor vader-zoonrelaties, aangezet met pompeuze muziek. Daniel Day-Lewis sleepte als Lincoln desalniettemin onbetwist één van Lincolns twee Oscars binnen.

Winter's Bone (Debra Granik, 2010)

Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur.

In het zuiden van Missouri onderhoudt de 17-jarige Ree (grootse rol Jennifer Lawrence) haar broertje, zusje en zieke, labiele moeder. In een schamele hut, levend van afgeschoten bosdieren of wat die ene aardige buur langsbrengt. De wankele balans wordt verstoord wanneer de lokale sheriff mededeelt dat de woning is opgegeven als borgsom, door Rees spoorloze, criminele vader. De dreigende uitzetting stelt Ree voor een desperate opdracht: haar vader vinden. Wat volgt, is een meanderende reis door het hillbillylandschap, waarbij regisseur Granik indringend verslag doet van de weinig verheffende morele en sociale codes die daar gelden.

The Quiet American (Phillip Noyce, 2002)

Zondag, BBC 2, 0.00 uur.

Een stille Amerikaan, dat is volgens de verteller van Graham Greenes roman net zoiets als een een witte olifant. Bij de verfilming is die vergelijking geschrapt, maar dat betekent niet dat Noyce een afgezwakte versie maakte. Integendeel: The Quiet American is een meeslepend, door het cameragenie Christopher Doyle van een beklemmende vormgeving voorzien oorlogsdrama in zweterig, koloniaal jaren vijftig-Saigon, waarin ichael Caine monumentaal gestalte geeft aan de oudere Britse journalist Thomas Fowler.

Meer over