Groenetheecakejes met mint-chocoladecoating

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: groenetheecakejes met mint-chocoladecoating (20-24 cakejes).

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Papa Volkskok is 80. Dat vraagt om een zelfbedachte taart. Nog niet zo eenvoudig, want hij lust geen melk en boter en wil ook niet heel veel suiker. Het wordt groenetheecake met een mint-chocoladelaagje. Na weken broeden leek me dat ideaal: thee, cake en iets After Eightachtigs ineen.

Pay-Uun Hiu. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu.Beeld Studio V

Bereiding

Los het groenetheepoeder op in het warme water. Rasp de citroenschil. Rooster de pistachenoten. Houd 25 noten apart voor decoratie en hak de rest grof. Meng cakemeel, bakpoeder en zout. Klop in een ruime schaal 30 g poedersuiker door de eidooiers tot een glad mengsel.

Roer achtereenvolgens de olie, het groenetheemengsel, de gehakte noten en de citroenrasp erdoorheen en zorg dat eerst het een is opgenomen voor u het andere toevoegt. Zeef dan het cakemeel in de kom en roer nogmaals goed tot een glad beslag.

Klop in een andere kom de eiwitten stijf met 50 g poedersuiker en het wijnsteenbakpoeder. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag. Doe het beslag in de cakevormpjes en zet ze 30 min. in een voorverwarmde (170 °C) oven. Prik met een satéstokje in een van de cakejes; als dat er schoon uitkomt, is de cake gaar.

Suikerlaagje: roer 3 eetlepels warm water door de poedersuiker. Is de suiker nog te dik, voeg dan nog wat warm water toe. Druppel de pepermuntolie erdoor, maar proef of de muntsmaak niet te sterk wordt. Let op dat u pepermuntolie gebruikt die geschikt is voor consumptie (te bestellen bij een site voor bakbenodigdheden). Haal de cakes uit de vormpjes en smeer met een kwastje de suikerglazuur over bovenkant en zijkanten. Zet een uurtje in de koelkast.

Chocoladelaag: smelt de chocolade au bain marie en roer de kokosolie erdoor. Neem een schoon kwastje en strijk de glazuur over de cakes. Leg op elk een pistachenootje. Zet ze weer in de koelkast. Doe ze na het hard worden eventueel in schone vormpjes.

volkskeuken@volkskrant.nl

Groenetheecakejes. Beeld Pay-Uun Hiu
Groenetheecakejes.Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten
Cake:
- 3 eetl. groenetheepoeder (matcha)
- 120 ml. warm water
- rasp van 1 citroen
- 75 g pistachenoten
- 80 g cakemeel
- 1 theel. bakpoeder
- snuf zout
- 5 eidooiers
- 80 g poedersuiker (30 + 50)
- 35 ml plantaardige olie
- 6 eiwitten
- halve theel. wijnsteenbakpoeder

Suikerlaag:
- 125 g poedersuiker
- 3 à 4 eetl. water
- ca. 1/4 theel. pepermuntolie (bv. Lorann geconcentreerde peppermint oil)

Chocoladelaag:
- 100 g pure chocolade
- 35 g kokosolie

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Beeld de Volkskrant
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.Beeld de Volkskrant
Meer over