Groenendaal tweede in laatste WK-test

Zijn voorbereiding op de WK veldrijden komend weekeinde in Tabor liep op rolletjes. Een voedselvergiftiging heeft de plannen van titelverdediger Richard Groenendaal de afgelopen week echter danig in de war gegooid....

'Ik ben in de nacht van donderdag op vrijdag heen en weer naar het toilet gekropen', aldus Groenendaal. 'Het is gewoon domme pech. Alles liep tot nu toe naar wens. Dit kost toch energie. Ik hoop er straks in Tsjechië het beste van. Gezien de problemen van de afgelopen dagen viel het me nog mee dat ik hier als tweede eindigde.'

Groenendaal bereidde zich afgelopen week in een trainingskamp met de Nederlandse equipe voor op de WK. De hele ploeg, inclusief bondscoach Herman Snoeijink, werd getroffen door een voedselvergiftiging. Groenendaal kon uiteindelijk toch van start gaan in Wetzikon.

Bart Wellens nam al vanaf de start de koppositie. Groenendaal maakte zich los uit een achtervolgend groepje en ging in achtervolging op de Belg. Door pech bij de renner van Spaar Select vond de Brabander aansluiting, maar moest zijn medevluchter toch weer laten gaan. 'Hij was te sterk vandaag', aldus Groenendaal. Hij reed voor Wellens' landgenoten Erwin Vervecken en Sven Nijs onbedreigd naar de tweede plaats. Gerben de Knegt werd zesde. 'Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk te fietsen en dat is gelukkig redelijk gegaan', vond Groenendaal.

In voorbereiding op de WK hoopt Groenendaal nog een aantal dagen te kunnen trainen. Donderdag vertrekt de winnaar van de wereldbeker, Superprestige en de nationale titel met de andere Nederlandse renners naar Tabor. 'Hopelijk komt het WK niet te vroeg.'

De zege van Wellens belooft overigens niet veel goeds voor de titelkansen van de Belg. Sinds Klaus-Peter Thaler in 1985 wist geen enkele winnaar in Wetzikon een week later ook de wereldtitel te pakken.

Bij de vrouwen eindigde Corine Dorland achter de Duitse Hanka Kupfernagel als tweede. Debbie Mansveld pakte de vierde plaats. Kupfernagel is dit seizoen oppermachtig in de internationale ritten. Dorland wist haar een week voor de titelwedstrijd goed tegenstand te bieden. 'Met het oog op het WK zag het er heel goed uit', aldus bondscoach Snoeijink.

Dorland, die het veldrijden gebruikt als voorbereiding op het mountainbikeseizoen, bleef lang in de buurt van Kupfernagel. Na een glijpartij moest ze lossen, maar ze kwam toch weer terug. De Duitse wereldkampioene had op de finish een aantal seconden voorsprong op Dorland.

Meer over