Groenen willen Duitse strijdmacht opheffen

De Groenen zijn Helmut Kohl en zijn CDU-congres gisteren onverwacht te hulp geschoten. Terwijl Kohl zijn landgenoten waarschuwde tegen de rood-groene oppositie - 'de linkse partijen staan voor stilstand' - presenteerden de Groenen in Bonn het ontwerp van hun nieuwe partijprogramma....

Van onze correspondent

LEIPZIG

Het ontwerpprogramma heeft paniek veroorzaakt binnen de groene gelederen. Fractievoorzitter Joseph Fischer voorspelt een verpletterende verkiezingsnederlaag indien het congres het programma in december fiatteert. Fischer wordt getipt als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken indien SPD en Groenen volgend jaar september de meerderheid in de Bondsdag veroveren. In de peilingen schommelen Groenen en sociaal-democraten al geruime tijd rond de 50 procent.

Fischer noemt het ontwerp 'een terugkeer naar de jaren tachtig'. Vanuit Frankrijk kreeg hij steun van Daniel Cohn-Bendit, voormalig Frans revolutionair, Duits ambtenaar in Frankfurt en thans euro-parlementariër van de Groenen. Fischer en Cohn-Bendit vertegenwoordigen de rechtervleugel van de Groenen, ook wel 'realo's' genoemd. Zij waren het die de Duitse Groenen met wisselend succes zover kregen min of meer de Duitse militaire bijdrage te steunen aan de IFOR-en SFOR-vredesmacht in Bosnië.

Cohn-Bendit wordt in de Süddeutsche Zeitung - de krant berichtte gisteren al over het ontwerpprogramma - als volgt geciteerd: 'Zelfs als heel Europa, Rusland en de VS door een rood-groene coalitie worden geregeerd, zullen er conflicten zijn die niet op civiele manier zijn op te lossen. Daarom kan de Bundeswehr niet worden opgeheven.'

Fischer en alle overige vertegenwoordigers van de rechtervleugel bleven maandag demonstratief weg toen de twee Groenen-voorzitters Jürgen Trittin en Gudrun Röstel (de Groenen moeten nog steeds door een vrouw en een man worden geleid, ook in de Bondsdag) in Bonn het ontwerpprogramma presenteerden.

Meer over