Groenen jagen SPD met kwartelkoning schrik aan

De Duitse Groenen weren zich. In Hamburg, waar de sociaal-democraten na hun verkiezingsnederlaag noodgedwongen met de Groenen onderhandelen over een coalitie, is de partij erin geslaagd een nieuwe woonwijk van de kaart te vegen....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Het bedreigde vogeltje neemt een belangrijke plaats in op de wensenlijst van de Groenen, die zich in de havenstad Groene Alternatieve Lijst (GAL) noemen. De GAL heeft de kwartelkoning als wisselgeld ingezet voor drie grote projecten die 'de basis' eveneens wil schrappen, maar waarover met de SPD niet valt te marchanderen: het uitdiepen van de Elbe, uitbreiding van de haven en vergroting van het vliegveld.

Burgemeester Runde verklaarde gisteren dat het schrappen van de nieuwe woonwijk hem pijn doet en dat hij begrip heeft voor het protest van de lokale bouwindustrie. Niettemin moest hij water bij de wijn doen om een voortijdig einde van de coalitiebesprekingen te voorkomen.

Of er een rood-groene regering in Hamburg komt, staat allerminst vast. De sociaal-democraten kijken met afgrijzen naar de moeizame coalitie in Noordrijn-Westfalen. In de hoofdstad Düsseldorf dreigen de Groenen hun SPD-partners met een regeringscrisis indien binnen enkele weken toestemming wordt verleend bruinkolen nabij het stadje Garzweiler af te graven.

Sinds 1995, toen de SPD in Noordrijn-Westfalen gedwongen was met de Groenen samen te gaan, heerst er onrust over 'Garzweiler II', zoals het project niet ver van de Nederlandse grens wordt genoemd. Donderdag maakte Groenen-chef Priggen officieel bekend dat de coalitie dood is indien de SPD de goedkeuring er doorheen drukt, hetgeen de SPD overigens vanwege eerdere verplichtingen met de exploitanten juridisch verplicht is.

De opstelling van de Groenen in Noordrijn-Westfalen (en thans in Hamburg) vormt een schrikbeeld voor de SPD, die volgend jaar in Bonn samen met de milieupartij de centrum-rechtse coalitie van Helmut Kohl wil aflossen. Een voorbeeld: de afspraken tussen CDU, CSU en FDP in Bonn zijn samengevat op twee velletjes. De Groenen en de SPD in Düsseldorf hebben een coalitie-akkoord van 187 bladzijden. Het kloeke boekwerk beoogt zo'n beetje de gehele samenleving opnieuw in te richten.

Zo mogelijk nog lastiger is het nieuwe ontwerp-partijprogramma van de Groenen op federaal niveau. Voorzitter Fischer van de Groenen-fractie in de Bondsdag noemt het ontwerp een 'Regierungsverhinderungsprogramm', een programma waarmee de partij regeringsverantwoordelijkheid kan vergeten. Zijn partijgenote Harms, die in de deelstaat Nedersaksen de lijst aanvoert, meent dat de Groenen 'met zo'n programma helemaal niet hoeven mee te doen aan de verkiezingen'.

Beiden horen tot de rechtervleugel, de Realo's, die zich fel verzetten tegen de Fundi's, de fundamentalisten, die allerminst uit de partij zijn verdwenen en zelfs bezig zijn aan een opmerkelijke comeback. Zij eisen opheffing van het leger, opheffing van de NAVO en een benzineprijs van omgerekend vijf gulden per liter. Het ontwerp werd uitgerekend gepresenteerd toen Helmut Kohl in Leipzig zijn partijcongres waarschuwde tegen linkse luchtfietserij.

De afgelopen dagen is door de Groenen achter de schermen druk onderhandeld over nieuwe voorstellen. Fractievoorzitter Fischer loopt stad en land af om iedereen te verzekeren dat het met de Groenen niet zo'n vaart zal lopen en dat de partij wel degelijk in staat is in Bonn het roer over te nemen.

Laatste nieuws: informatie bij de Groenen is op dit moment uiterst lastig te verkrijgen, omdat de nieuwe woordvoerder op non-actief is gesteld. De woordvoerder is een man, terwijl de ondernemingsraad van de partij meent dat een vrouw aan de beurt was. De OR heeft de rechter ingeschakeld.

Meer over