Groene vingers

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Deze maand: de wietkwekerij...

De cannabis sativa, de hennepplant, is 'langgesteeld met vijf- totnegentallige lancetvormige slippen die grof zijn gezaagd'. In het algemeengeldt: hoe meer vingers een blad heeft, hoe beter. Als kweker Tys geen tijdheeft, neemt zijn vriendin Regina de verzorging van hem over. Ze heeftbiologie gestudeerd, op een rozenkwekerij gewerkt en ze beschikt naar eigenzeggen over 'groene vingers'. Plantenkennis is in de informele agrarischesector even noodzakelijk als in de rozenkwekerij. 'Het gaat in beidegevallen om een optimale bloem.'

Regina laat haar handen door de grof gezaagde slippen glijden. Zecontroleert de vochtigheid, de stengels en de toppen, plukt hier en daareen geel blaadje weg, versleept eens wat bakken zodat ze allemaal evenveellicht krijgen, en geeft ze voeding.

De planten zijn nu ruim drie weken onderweg en kerngezond: sapgroen enfier in de stengel - onder de felle lampen bloeit een groene oase op. Enkijk: 'Zeven vingers is mooi, maar deze hier heeft er negen aan elk blad.Dit is mijn grote held.' Heldin, bedoelt Regina, want wiet is de gedroogdestamperbloem van de vrouwelijke cannabisplant. Mannetjes komen er niet aante pas.

Het is tijd om wat voeding toe te dienen, zegt ze. Een keukenkast puiltuit van de groeimiddelen, bloeimiddelen, bestrijdingsmiddelen,zuurteregelaars, geleidingsmiddelen, multi-enzymen, en een lullig flesjeinsectenverdelger van de bloemist aan de overkant. Niks biologische kweek.'De opbrengst moet worden gemaximaliseerd.'

Biologische productie, dat is goed voor soft coffeeshop-gekneuter.Jammer, vindt Regina: 'Ik ben nogal biologisch aangelegd.' Er zou eenkeurmerk voor biologische wiet moeten komen, vindt ze. Maar aan eenEKO-keurmerk voor cannabis is minister Veerman van Landbouw voorlopig niettoe.

Nell Westerlaken

Meer over