Groene stroomverkoper moet afkicken

De verkopers van groene stroom moeten vrezen voor hun lucratieve handeltje. In hun hebberigheid maken de energiebedrijven zo enthousiast gebruik van de vrijstelling op belasting voor duurzame elektriciteit, dat ze noodgedwongen al de helft van de groene stroom uit het buitenland moeten halen....

En dat was nou net niet de bedoeling.

De subsidie beoogde juist de bouw van nieuwe windparken en biomassa-verbranders in vooral Nederland te stimuleren, maar de buitenlandse stroom wordt veelal afgetapt van oude installaties die al jarenlang zijn afgeschreven en het milieu dus niet nog schoner maken.

Een sector die zich zo te buiten gaat aan de belastingdrank, weet al bij voorbaat waar zijn verslaving toe zal leiden.

Elke keer als het ministerie van Financiën een fijne fiscale regeling bedenkt, duikt het Nederlandse bedrijfsleven als een hongerige leeuw op het douceurtje. Op eigen kracht weten de ondernemers hun klanten kennelijk niet te interesseren voor hun bedenksels. Maar als er een belastingvoordeel in de lucht hangt, komen zij plots wel in actie en hoeven slaafse consumenten enkel een kruisje onderaan het formulier te tekenen.

Zo wist de filmindustrie met dank aan de Belastingdienst duizenden vermogenden warm te maken voor de productie van een speelfilm. De verzekeraars lanceerden met hulp van de fiscus diverse lijfrente-regelingen. En snuggere bankiers promootten dankzij Financiën het beleggen met geleend geld.

De fiscaal gedreven ondernemers mogen vervolgens een paar jaar profiteren, voordat in Den Haag doordringt dat de regeling teveel de spuigaten uitloopt. De schatkist loopt veel meer geld mis dan gedacht, terwijl het doel van de regeling slechts ten dele wordt behaald. Uiteindelijk is er geen andere uitweg dan snoeien in de fiscale regels.

Ook bij de stimuleringsmaatregel voor groene stroom vergalopperen de bedrijven zich. Met massale reclamecampagnes duwen zij de groene stroom bij klanten door de strot. Consumenten laten zich nu eenmaal snel verleiden als een schoner milieu nauwelijks een cent extra kost. Maar dat verkoop van duurzame energie enigszins in de pas moet lopen met de bouw van nieuwe windmolens en biomassa-centrales, waren de bedrijven eventjes vergeten.

Stroombedrijven kijken inmiddels al met angst en beven naar de dreigende inperking van de regeling voor groene stroom. Het ministerie van Financiën onderzoekt of de vrijstelling aanpassing behoeft. En het beoogde rechtse kabinet lijkt evenmin milieustimulering tot topprioriteit te maken.

Verkopers van groene stroom weten wat hun te doen staat. Ze moeten alvast gaan afkicken van hun subsidieverslaving.

Meer over