Groene stroom van Bavaria

Nog even en de bewuste bierdrinker kan een milieuvriendelijke Bavaria nuttigen. De brouwer investeert 1 miljoen euro in een warmtekrachtcentrale die groene stroom produceert....

Bavaria is al het energiezuinigste bier volgens het convenant Benchmarking Energy Efficiency, ontwikkeld door werkgeversorganisatie VNO-NCW. Bedrijven die meedoen met dit convenant moeten in 2012 tot de energiezuinigste 10 procent in hun branche horen. Tot nu toe hebben Grolsch, Heineken, Interbrew Dommelen (onder meer Dommelsch) en Bavaria het convenant getekend.

Bavaria verbruikt 152 megaJoule energie voor de productie van honderd liter bier. De brouwer gebruikt alle warmte van krachtcentrales voor e productie zoals het kookproces in de brouwerij en het drogen van mout.

Het bedrijf is naar eigen zeggen voortdurend aan het kijken naar wegen om het energieverbruik terug te dringen. Dankzij de nieuwe groene centrale kan het bier enkele procenten efficier gebrouwen worden.

Diverse overheidssubsidies en belastingregelingen maken investeringen in energiebesparing aantrekkelijk. Zo is er de energie-investeringsaftrekregeling.

Bavaria hoopt 7 miljoen kilo-Wattuur (kWh) warmte uit de nieuwe centrale te halen; dat is gelijk aan het gemiddelde energieverbruik van 325 huishoudens. De installatie moet ook 3 miljoen kWh stroom opwekken. Dat is net zoveel stroom als 1200 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Meer over