Recept

Groene linzen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: groene linzen (Hoofdgerecht voor 4 personen).

Tallina van den Hoed
null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

De donkergroene linzen uit de omgeving van Le Puy-en-Velay zijn zó bijzonder, dat de Fransen er allemaal keurmerken voor hebben. De Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.), bijvoorbeeld, voor de beschermde streeknaam, of de kwaliteits- en milieuvriendelijke 'Label Rouge', of alleen maar gewoon biologische of gewoon gewóne groene linzen. En verpakt, in de supermarkt lijken ze allemaal op elkaar.

In de enorme hypermarché wist ik niet welke ik zou meenemen in ons lieve, rammelende campertje. Dus vooruit, ik nam er meerdere mee: gewone groene linzen, A.O.C.- en Label-Rouge-linzen. Eenmaal thuis kookte ik de drie soorten in water met zout, een takje tijm, een laurierblaadje en wat peper en liet mijn gezin blind proeven. Ze konden het niet eens worden welke het lekkerst waren: ze vonden de smaak van de gewone groene linzen prima, maar de structuur was te slap. De Label Rouge waren een ietsje zoet, de A.O.C. pittig. Ze lustten ze allemaal wel. Toen we ter controle wat opgewarmde bliklinzen proefden wisten we het zeker: alle groene linzen waren lekkerder! Kies voor extra lekker dus eens groene linzen. Ook leuk: als u de gewassen linzen in een kom water legt, ziet u dat ze veel meer kleuren hebben dan alleen maar groen. Beeldschoon!

Ingrediënten

300 g. groene linzen
3 uien
4 stengels bleekselderij
150 g. wortel
1 rode paprika
4 tenen knoflook
250 g. spekjes of 250 g. champignons
Zout, peper
Laurier
Tijm
Boter
10 stengels peterselie
Boter

Bereiden

Controleer de linzen op steentjes en was ze. Zet ze met zout, peper, laurier en tijm op in 900 milliliter water. Kook ze een paar minuutjes korter dan de tijd op de verpakking.

Snijd in die tijd de groenten in blokjes en hak de knoflook fijn. Bak ze in olijfolie op een niet te hoog vuur terwijl u af en toe roert. Breng op smaak met wat zout en peper.

Bak spekjes uit tot ze knapperig zijn, of snijd champignons in kwartjes en bak die, als u het liever vegetarisch houdt. Hak de peterselie fijn.

Proef de linzen als de kooktijd erop zit: zijn ze gaar genoeg naar uw smaak? Of moeten ze nog even? Als ze goed zijn, giet u ze af, roert u er een klont boter doorheen met de groente en de spekjes of champignons. Bestrooi met peterselie. Serveer met gegrilde tomaten.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over