Nieuws

Groen licht voor Janssen-vaccin: 4 miljoen doses voor VS, EU volgt snel

De Amerikaanse toezichthouder op de medicijnen (FDA) heeft geadviseerd om het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt. Het middel kan nu snel worden ingezet om miljoenen mensen in te enten.

Het vaccin van Johnson & Johnson, de Amerikaanse eigenaar van de Leidse farmaceut Janssen.  Beeld AFP
Het vaccin van Johnson & Johnson, de Amerikaanse eigenaar van de Leidse farmaceut Janssen.Beeld AFP

Johnson & Johnson (J&J), de Amerikaanse eigenaar van Janssen, is meteen na het besluit begonnen met de distributie van de vaccins in de VS. Janssen kan direct 4 miljoen doses leveren aan de Amerikanen. Eind maart moeten er volgens J&J 20 miljoen doses over heel de Verenigde Staten zijn toegediend en voor eind juni van dit jaar is het streefgetal 100 miljoen toegediende vaccins.

De FDA adviseert het vaccin alleen toe te dienen aan mensen van 18 jaar en ouder. Eerder had de FDA het middel al veilig genoemd en voor ongeveer 72 procent effectief. Een noodgoedkeuring stond daarmee niets meer in de weg. Het groene licht werd gegeven een dag nadat een comité van onafhankelijke deskundigen het vaccin had goedgekeurd.

Het FDA-advies is een stimulans voor de Amerikaanse vaccinatiecampagne, die na een trage uitrol weer op gang is gekomen. Ongeveer 47,2 miljoen mensen hebben ten minste één dosis van een covid-19-vaccin ontvangen, aldus de Gezondheidsdienst CDC.

Het Janssen-vaccin kan op koelkasttemperatuur worden bewaard. Ook hoeft er met het Leidse middel maar één prik te worden gezet, in tegenstelling tot de vaccins van Pfizer en Astra/Zeneca die eerder zijn toegelaten.

Naar verwachting kan het vaccin ook snel in de Europese Unie worden gebruikt. De Europees toezichthouder EMA wil het op 11 maart goedkeuren. De Europese Commissie liet al weten dat het vaccin van Janssen vanaf april geleverd wordt in de EU. Brussel heeft een deal voor 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

Meer over