nieuws

Groen licht voor grootste electorale hervorming Hongkong sinds overdracht aan China

Met de introductie van een nieuw kiesstelsel verstevigt China zijn greep op Hongkong. Het is een volgende stap om de democratische oppositie verder buitenspel te zetten.

In het vervolg worden de parlementariërs vooraf doorgelicht door een comité om te kijken hoe ‘patriottistisch’ ze zijn, oftewel:  pro-China. Beeld EPA
In het vervolg worden de parlementariërs vooraf doorgelicht door een comité om te kijken hoe ‘patriottistisch’ ze zijn, oftewel: pro-China.Beeld EPA

De plannen voor de hervorming van het Hongkongse kiesstelsel waren al langer bekend, maar donderdag heeft het Chinese parlement groen licht gegeven. De verkiezingen in september dit jaar worden zo goed als zeker uitgesteld. In juni introduceerde China al een omstreden Nationale Veiligheidswet in Hongkong, waardoor veel politici en activisten van de oppositie achter tralies verdwenen. Anderen verkeren in ballingschap.

De inwoners van Hongkong demonstreren al sinds 2019 voor meer democratische inspraak. De voormalige Britse kolonie werd in 1997 overgedragen aan de Volksrepubliek China, onder voorwaarde dat de stadstaat met zeven miljoen inwoners autonomie zou krijgen. Hongkong heeft een eigen rechtspraakstelsel en een eigen parlement, maar China laat de teugels liever niet vieren in de economisch krachtige metropool.

Patriottistisch

Het Chinese parlement stemde vrijwel unaniem in met het nieuwe kiesstelsel: 2.895 stemmen voor, 0 tegen, 1 onthouding, daverend applaus. Het leidt tot de grootste electorale hervorming in Hongkong sinds 1997. De stadstaat heeft een eigen parlement en dat blijft zo. Maar in het vervolg worden de parlementariërs vooraf doorgelicht door een comité om te kijken hoe ‘patriottistisch’ ze zijn, oftewel: of ze pro-China zijn.

Het aantal zetels voor parlementariërs die direct kunnen worden verkozen door de inwoners van Hongkong neemt af – dat zijn doorgaans oppositiekandidaten. Het invloedrijke kiescollege neemt toe in omvang, met ruimte voor nieuwe pro-Chinese leden.

De hervorming maakt de oppositie kansloos, een overwinning voor de Communistische Chinese Partij (CCP) in Beijing. Maar het agressieve beleid ten opzichte van Hongkong toont ook een zwakte, schreef correspondent Leen Vervaeke: ‘alles minder dan volledige controle maakt de CCP nerveus.’

Meer over