Nieuws50Plus

Groen licht voor Dales: hij kan 50Plus gaan hervormen

In een toch nog rumoerige vervolgvergadering in Driebergen heeft voorzitter Geert Dales formeel groen licht gekregen van de leden om 50Plus op de schop te nemen. De belangrijkste stap die hij wil zetten is een strengere selectie van bestuurskandidaten en volksvertegenwoordigers. Ook wordt het voor leden via e-mail gemakkelijker hun stem in de partij te laten horen.

Dales tijdens de vergadering van vandaag. Beeld ANP
Dales tijdens de vergadering van vandaag.Beeld ANP

De drie hoofdbestuursleden die donderdag onder grote druk hun functie neerlegden, probeerden nog opnieuw grip op de partij te krijgen. Hun moties tegen de vier overgebleven bestuurders kregen geen meerderheid. De partij kent een lange geschiedenis van bestuurlijke strubbelingen.

Martin van Rooijen, nu nog Tweede Kamerlid voor 50Plus, moet straks fractieleider in de Eerste Kamer worden. Van Rooijen is nu woordvoerder op de voor 50Plus cruciale portefeuilles pensioenen, AOW en sociale zekerheid. De wetsvoorstellen waarover hij nu in de Tweede Kamer debatteert, kan hij straks in de senaat opnieuw ter hand nemen. De 76-jarige Van Rooijen was van 2015 tot 2017 al senator voor 50Plus.

Zoals meer partijen verwacht 50Plus dat de regering Rutte III na de verkiezingen zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is, waardoor de senaat aan belang wint. Politiek leider Henk Krol sprak de verwachting uit dat 50Plus in de Eerste Kamer van twee naar vier zetels kan groeien.

Meer over