Groeispurt in China zet staalmarkt onder druk

Door de explosieve groei van de Chinese economie is de prijs van staal omhoog geschoten. Nederlandse metaalverwerkende bedrijven komen hierdoor in de problemen....

De staalprijs steeg sinds januari dit jaar 'met 40, 50, 60 procent', zegt Jacques Oostdam, vice-voorzitter van de Staalfederatie Nederland. Exploderende vraag uit China ligt hieraan ten grondslag.

De Chinese economie, die vorig jaar 9,1 procent groeide, draait op volle toeren. Staal is er daardoor niet aan te slepen. De prijs stijgt doordat de staalproductie niet snel kan worden opgevoerd doordat staal zich niet eenvoudig laat vervangen.

De prijsverhogingen golven door de staalketen. IJzerertsmijnen en staalproducenten als het Brits-Nederlandse Corus zagen hun winsten al stijgen. Rederijen die erts, schroot of staal vervoeren, beleven gouden tijden. Staalhandelaren, de intermediair tussen de grote producent en de kleine afnemer in de metaalverwerkingsindustrie, hebben voorlopig niets te vrezen. Zij kunnen de hogere prijzen aan hun klanten doorberekenen, zegt Oostdam.

Kleinere metaalverwerkende bedrijven komen echter in de problemen. Volgens Jos Betting van de Koninklijke Metaalunie, de organisatie voor het midden-en kleinbedrijf in de metaalsector, maakt de sterke concurrentie het metaalverwerkers onmogelijk de hogere prijzen aan de klant door te berekenen. Bovendien zadelen staalhandelaren hun klanten nu op met een levertermijn.

Peter ter Horst van Demar Laser, een metaalbewerkingsbedrijf uit Hengelo, vertelt dat staal hamsteren geen optie is voor bedrijven als de zijne, die maatwerk leveren en van tevoren dus niet weten wat ze moeten inkopen.

Ook de consument kan last krijgen. Cor de Jong, hoofd inkoop bij fietsenfabrikant Gazelle: 'De marges zijn krap in de fietsenbranche.' Bij aanhoudende prijsstijgingen, merkt de klant dat in september wanneer Gazelle de nieuwe fietsenprijzen vaststelt.

Volgens Oostdam van de Staalfederatie is het 'tijd dat de politiek zich met de staalprijzen gaat bemoeien'. Hij bepleit een Europees exportverbod op staal, en inzamelprogramma's voor schroot.

Meer over