NIEUWSweekendcijfers

Groeipercentage besmettingen daalt, maar de zorg komt onder steeds grotere druk

De groei van het aantal coronabesmettingen vlakt af, maar er is nog geen sprake van een daling. De signalen op de Routekaart staan daarom nog altijd op rood. Dit blijkt uit de cijfers die het RIVM het afgelopen weekeinde publiceerde.

Een speciale ambulancebus brengt zes coronapatiënten van de Randstad naar Limburg. Beeld Arie Kievit
Een speciale ambulancebus brengt zes coronapatiënten van de Randstad naar Limburg.Beeld Arie Kievit

Het kabinet voerde zondag op het Catshuis overleg over de vraag of nieuwe maatregelen nodig zijn om het virus te temmen en moest zich daarbij baseren op nog onvolledige gegevens. Het is immers nog te vroeg om alle effecten te zien van de gedeeltelijke lockdown die begon op 13 oktober. Maar intussen neemt de druk op de zorg toe, waardoor zorginstellingen en veiligheidsregio’s pleiten voor extra maatregelen. Op maandag besluit het kabinet of nieuwe maatregelen nodig zijn. Zo ja, dan maakt premier Rutte de aangescherpte regels dinsdag bekend in een persconferentie.

De cijfers brachten dit weekend verwarring. Normaal publiceert het RIVM dagelijks om kwart over twee de nieuwste cijfers, maar op zaterdag waren de gegevens er pas om vijf uur ’s middags. Door storingen bij de GGD’s bleken bovendien niet alle meldingen doorgekomen bij het RIVM. Die dag werden dan ook beduidend minder meldingen gedaan dan op eerdere dagen, terwijl er op zondag juist wel een stijging was. Een woordvoerder van het RIVM geeft aan dat nu alle meldingen zijn verwerkt: ‘De problemen met de datalevering zijn opgelost’.

Het is nog te vroeg om met zekerheid iets te kunnen zeggen over het effect van de gedeeltelijke lockdown die op 13 oktober inging, maar de afvlakking van de groei lijkt een gunstig teken. Op zaterdag en zondag werden gemiddeld 9.427 besmettingen per dag gemeld, tegenover 8.148 vorig weekend. Het aantal besmettingen neemt weliswaar minder snel toe, maar er is nog geen sprake van vermindering. De afgelopen zeven dagen zijn in totaal 63.020 besmettingen gemeld, 18 procent meer dan een week eerder. Vorige week lag dit groeipercentage rond de 50 procent. Alleen het absolute aantal positief geteste personen zegt niet veel. Het deel van de afgenomen testen dat positief is op het totale aantal, is een betere maatstaf voor de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Deze cijfers worden slechts één keer in de week gerapporteerd door het RIVM.

Veel meer opnamen en sterfte

De ziekenhuisopnamen en sterfgevallen laten nog wel een sterk stijgende lijn zien. Het RIVM meldde de afgelopen week in totaal 295 sterfgevallen, de week daarvoor waren dit er 167. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de laatste weken ook weer significant meer mensen overlijden dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Het effect van de maatregelen op sterfte- en ziekenhuiscijfers is pas enkele weken na het indammen van het aantal besmettingen te zien.

Alle seinen op de Routekaart Coronamaatregelen staan nog op rood. Er zijn de afgelopen week 362 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld, bij meer dan 250 is de situatie ‘zeer ernstig’. Met ruim 250 nieuwe covid-patiënten per dag in de ziekenhuizen wordt de grens van 80 opnamen ook ruim overschreden. De bezetting van de ziekenhuizen neemt veel minder snel toe, met gemiddeld 70 per dag, want er zijn elke dag ook veel mensen voldoende hersteld om naar huis te gaan. Een enkeling overlijdt in het ziekenhuis.

In de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden nog steeds veel besmettingen gemeld, maar er is geen sprake meer van een sterke stijging. De afgelopen week ontstonden er nieuwe brandhaarden, met name in Twente en Zaanstreek-Waterland loopt het aantal besmettingen snel op.

Meer over