Groeiende woede onder shi’itische leiders Irak

Onder shi’itische politieke en geestelijk leiders groeit woede over wat zij een ‘vernietigingscampagne’ van shi’ieten noemen. Bij een aanslag in de voor shi’ieten heilige stad Karbala kwamen donderdag zeker 63 mensen om....

Abdel Aziz al-Hakim, leider van de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), die aan het hoofd staat van de conservatieve shi’ieten die de verkiezingen van 15 december wonnen, legde de verantwoordelijkheid donderdag bij de Amerikanen en hun bondgenoten.

‘De multinationale troepenmacht heeft in december grote druk uitgeoefend op de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, en zo is verhinderd dat ze hun rol vervullen door jacht te maken op terroristen en het leven van onschuldige Irakezen te beschermen’, zei Al-Hakim.

Hij doelde op de kritiek die het Iraakse leger en politie kregen nadat het Amerikaanse leger gevangenissen vond waarin was gemarteld. Shi’ieten vinden dat het leger en politie te laks optreden sinds de martelschandalen.

‘Onze mensen zullen niet lang geduldig blijven jegens deze laffe misdaden uit naam van het geloof’, aldus Al-Hakim, die verwees naar ‘het complot van Abu Musab Al-Zarqawi’, die eerder namens Al Qa’ida heeft verklaard de shi’itische ‘ketters’ te willen uitroeien.

De Iraakse premier Jaafari wees het geweld af als een poging het politieke proces te laten ontsporen op een moment dat vooruitgang werd geboekt. Er is sprake van van pogingen om soennieten aan een brede regering te laten deelnemen, waardoor de soennitische opstand verzwakt zou worden.

Het is het afgelopen jaar in Karbala, in vergelijking met andere Iraakse steden, relatief rustig geweest. In maart 2004 echter kwamen bij een gecoördineerde serie zelfmoordaanslagen op shi’itische heiligdommen in de stad 181 mensen om het leven.

Meer over