Groeibeleggen wint van valuebeleggen

Het Delta Lloyd Investment Fund is een zogenoemde value-belegger. Het beleggingsfonds koopt vooral aandelen die relatief goedkoop zijn, die een lage koers/winst-verhouding hebben....

'Dat waren dus de aandelen die je vorig jaar niet moest hebben', zegt fondsbeheerder Frank van den Berg een beetje zuur. 'De grote winsten lagen in de financiële sector. Maar aandelen als Aegon en Fortis Amev vinden wij te duur.'

Het Delta Lloyd Investment Fund haalde vorig jaar een rendement van slechts 0,7 procent. Het kwam daardoor op een troosteloze laatste plaats bij de wereldwijd beleggende fondsen terecht. Van den Berg zegt dat value-beleggen op dit moment uit is. 'Het levert niet veel op. In de laatste drie jaar zijn de resultaten telkens slecht geweest. Maar we stappen daardoor niet van ons geloof af. Er zal wel een keer een kentering komen.' In het verleden voerde het Delta Lloyd Investment Fund vele malen de ranglijst aan.

Vorig jaar heeft het Ohra Aandelenfonds echter het veruit beste resultaat behaald. Over 1998 was het rendement 32,7 procent; bijna twee keer zo hoog als dat van de vergelijkbare index, de Morgan Stanley Wereld-index.

Het Ohra Aandelenfonds concentreert zich juist op groeifondsen: aandelen die nu relatief weinig opleveren (en juist een hoge koers/winst-verhouding hebben) maar grote groeivooruitzichten hebben. Zo heeft het fonds forse belangen in Amerikaanse Internet-fondsen zoals Yahoo!.

Opvallend is dat de koerswijzing bij het fonds Rolinco succes lijkt te hebben. Rolinco zakte in de eerste helft van vorig jaar ver weg. Toenmalig fondsbeheerder Gerard de Bruin werd in de zomer vervangen door Angelien Kemna. In de maand december haalde Rolinco na het Ohra Aandelenfonds het beste resultaat.

Peter de Waard

Meer over