Griekse vrouw na 45 uur levend onder puin gevonden

De dertigjarige secretaresse Evi Sophilou is donderdag in Athene na 45 uur levend onder het puin gehaald door Franse reddingswerkers....

De autoriteiten geloven dat er nog zeker 25 anderen vastzitten onder de puinhopen van de fabriek. Ook elders in de stad worden nog tientallen mensen vermist. Ofschoon Sophilou werd gered, is de hoop op meer overlevenden gering.

De aardschok heeft twintigduizend personen dakloos gemaakt. De schade is groot. Volgens de autoriteiten zal het jaren duren eer deze is hersteld. In een aantal arme wijken van Athene, waar de schade het grootst is, werden donderdag tenten opgebouwd.

Onder de daklozen groeit woede omdat er geen tenten genoeg zijn. 'Laat ze daar wat aan doen in plaats van voor de camera's te paraderen', zei een boze Athener. De burgemeester van het zwaar getroffen Menidi verklaarde dat hij duizend tenten had, terwijl hij er vijf keer zoveel kon gebruiken.

Minister Vasso Papandreou van Binnenlandse Zaken deelde mee dat 7500 tenten zijn verstrekt. Ook meldde hij dat de schade veel groter is dan gedacht. 'Er is een veel groter gebied getroffen dan we eerst hadden aangenomen.'

Premier Costas Simitis heeft aangekondigd dat malafide aannemers hard en snel zullen worden aangepakt. De hoogste aanklager in Athene, Giogos Koliokostas, zal onderzoeken in hoeverre de bouwvoorschriften zijn overtreden.

In de loop van gisteren werden opnieuw twee aardschokken gevoeld in het oostelijke Middellandse-Zeegebied bij het Griekse eiland Samothrace en het Turkse eiland Gokce. Er vielen geen slachtoffers. Beide bevingen hadden een kracht van 4,8 tot 5,2 op de schaal van Richter.

Meer over