Griekse synode ontslaat bisschop

De omstreden bisschop van Attica, Panteleimon, is maandag ontslagen als gevolg van een unanieme beslissing van de Heilige Synode van de Grieks-Orthodoxe kerk....

De geestelijke was al sinds februari geschorst vanwege de beschuldigingen. Volgens de woordvoerder van de synode, metropoliet Dorotheos van Syros, is uit onderzoek gebleken dat Panteleimon inderdaad

schuldig is. De geestelijke sloeg gisteren direct terug. Volgens hem heeft het hoofd van de Griekse kerk, aartsbisschop Christodoulos, al en half jaar geleden bepaald dat Panteleimon van het toneel moest verdwijnen.

Panteleimon werd verdacht van het verduisteren van bijna 300 duizend euro uit een klooster in de buurt van Athene in de jaren 1996 en 1997. De bisschop was verder in diepe verlegenheid gebracht doordat een aantal tv-stations afgeluisterde telefoongesprekken uitzonden waarin hij en andere geestelijken tot in detail allerlei seksuele activiteiten uitvoerig bespraken. Volgens Panteleimon zijn deze opnames vervalst.

De Grieks-orthodoxe kerk ligt de laatste tijd zwaar onder vuur. Geestelijken worden in verband gebracht met drugssmokkel, omkoping, diefstal en homoseksuele praktijken. Aartsbisschop Christodoulos is zelf omstreden en niet alleen vanwege vermoede banden met een drugshandelaar.

Hij is fel tegen de de EU omdat Brussel de christelijke waarden onvoldoende zou beschermen en tegen de Turkse toetreding tot de EU, omdat hij dat streven beschouwt als 'de tweede Ottomaanse invasie van Europa'.

Meer over