Griekse spanakopita met spinazie en feta

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: spanakopita (hoofdgerecht voor vier personen).

Spanakopita uit de oven Beeld Tallina van den Hoed
Spanakopita uit de ovenBeeld Tallina van den Hoed

'Zullen we ratatouille eten?', vraagt dochter. Na haar verblijf in het ziekenhuis voor een routine-ingreep die niet zo routineus afliep, was ze mager en had ze hónger. Die kaarten speelde ze heel handig uit tegen mijn weerloze moederhart, waardoor ik telkens alles maakte waar ze om vroeg. Het scheelt dat ze zelf om groente vraagt, dus we aten reuzegezond.

Maar ratatouille? 'Dat gaat niet echt, schat, de helft van de tijd heeft de super geen courgettes of aubergines, omdat de oogst in Spanje is mislukt. En als ze er wel zijn, zijn ze poepduur.'

'Iets met spinazie dan? Stamppot?'

Verse spinazie is verkrijgbaar, zij het sporadisch. Maar wacht: diepvriesspinazie is er wel. En als je zo'n pak met hele blaadjes goed laat uitlekken, is dit gerechtje, Griekse spanakopita, nog best te doen. Heeft u wel verse spinazie? By all means, gebruik dat, want dan wordt het nog lekkerder.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking, om te voorkomen dat het uitdroogt. Doe de spinazie in een vergiet en duw het water eruit. Ontwar de blaadjes.

Snipper de ui, snijd de knoflook en de bleekselderij in stukjes. Fruit ze in een plens olie. Doe de spinazie erbij en bak even, al roerend. Voeg de feta en de hüttenkäse toe en roer. Kruid met zout, peper en de dille. Zet het vuur uit en roer de twee eieren er goed door.

Bestrijk een vel filodeeg met boter of olie en leg het volgende vel er schuin op, zodat je een ster krijgt. Bestrijk ook dit vel met olie of boter, leg de volgende er weer recht op, et cetera, tot je twee stapels van elk vijf ingevette velletjes hebt.

Verdeel het spinaziemengsel over het midden van elk stapeltje deegvelletjes. Vouw de spanakopita nu vel voor vel dicht. Dat kan netjes, als een enveloppe. Dan krijg je een dikke, krokante laag. Of het kan rommelig: dan wordt de bovenkant superknapperig, als chips.

Bak de spanakopita op een bakplaat 25 minuten in de oven. Kijk vlak voor het eind nog even: is de bovenkant knapperig genoeg? Lekker met tzatziki (komkommer-knoflook-yoghurtsaus), gebakken aardappeltjes en geroosterde worteltjes.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

1 pak filodeeg van 10 velletjes
1 pak diepvriesspinazieblaadjes (450 g), ontdooid
1 ui
2 tenen knoflook
olijfolie
1 stengel bleekselderij
100 g feta
200 g hüttenkäse
zout, peper
2 eieren
theel. gedroogde dille
olijfolie of gesmolten boter

Meer over