Griekse slachtoffers oorlog eisen miljarden voor nazi-bezetting

Slachtoffers van de nazi-bezetting in Griekse provincies Attica en Boeotië zullen een vergoeding van Duitsland eisen van in totaal 35 miljard dollar....

AFP, AP

ATHENE

Het initiatief van de Griekse slachtoffers en andere betrokkenen wordt overigens niet gesteund door de socialistische Griekse regering-Papandreou.

Volgens Stamoulis zijn er tussen 1941 en 1944 meer dan een half miljoen mensen omgekomen als gevolg van de Duitse bezetting. In die periode werden in heel Griekenland massa-executies voltrokken, veel daarvan in Boeotische dorpen. Volgens Stamoulis is het bedrag van 35 miljard dollar tot stand gekomen op grond van Duitse schattingen, omgerekend tegen huidige prijzen.

Dimitrios Efstathiadis, de prefect van Attica, waarin Athene ligt, heeft de slachtoffers eveneens opgeroepen voor 3 oktober tegen Duitsland een procedure aan te spannen. Op die datum is de Duitse vereniging vijf jaar oud en loopt de periode af dat Duitsland nog schadeclaims in behandeling neemt.

'Niet dat we denken dat misdaden tegen de menselijkheid verjaren, maar we willen het zekere voor het onzekere nemen', aldus Stamoulis. Hij nam zijn initiatief omdat de Griekse regeringen sinds de vereniging van Duitsland geen claims hebben ingediend.

Op vragen van de media over het initiatief van de prefecten weigert de woordvoerder van de Griekse regering, Evangélos Vénizélos, commentaar te geven. Naar zijn mening betreft het geen inter-statelijke kwestie.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat 'Duitsland zich bewust is van het lijden en de schade die als gevolg van de Duitse bezetting in Griekenland zijn veroorzaakt'. Maar hij meent dat het na vijftig jaar te laat is voor vormen van schadevergoeding.

Meer over