Griekse minister na dag opgestapt om antisemitische tweets

Een dag nadat de nieuwe Griekse regering is ingezworen moest de pas aangestelde minister voor Infrastructuur en Transport Dimitris Kammenos alweer osptappen. Hij moest weg na antisemitische en racistische uitspraken op zijn Twitter-account. Zijn account in inmiddels verwijderd.

Redactie
De Griekse premier Alexis Tsipras vandaag met partijleider van de rechtse fractie Onafhankelijke Grieken Panos Kammenos. Beeld ap
De Griekse premier Alexis Tsipras vandaag met partijleider van de rechtse fractie Onafhankelijke Grieken Panos Kammenos.Beeld ap

Volgens de Griekse krant Kathimerini suggereerde Kammenos onder meer dat de staat Israël achter de terroristische aanslagen op de Verenigde Staten in 2001 zat. Joodse werknemers zouden zijn gewaarschuwd voor de aanslagen en op de bewuste dag niet aan het werk zijn gegaan in het World Trade Center.

Zijn partijleider, Panos Kammenos (geen familie), riep de minister direct op het werk neer te leggen. 'De minister zou de kwestie makkelijker maken door ontslag te nemen, totdat de waarheid wordt opgehelderd', liet hij op Twitter weten.

In een verklaring zegt de gewraakte Kammenos dat zijn social media-accounts worden beheerd door assistenten en dat zijn accounts al meerdere keren zijn gehackt. Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor de berichten en zei 'racisme, homofobie en antisemitisme juist categorisch te veroordelen'. Premier Alexis Tsipras heeft om uitleg van zijn minister gevraagd.

Beëdigd

Tsipras, die maandag al werd beëdigd als premier, heeft gekozen voor een voortzetting van zijn eerdere kabinet met Euklides Tsakalotes als minister van Financiën en Nikos Kotzias als minister van Buitenlandse Zaken.

Tsipras heeft één belangrijke extra post gecreëerd: een plaatsvervangend minister van Financiën. Giorgos Chouliarakis heeft als taak alle afspraken met de Griekse schuldeisers na te rekenen. Chouliarakis heeft veel ervaring in de onderhandelingen met de schuldeisers van Griekenland.

Syriza won zondag met 35,5 procent van de stemmen.

Griekse verkiezingen

Opnieuw regeert het linkse Syriza Griekenland. Na taaie onderhandelingen met de Europese geldschieters moet de premier snoeihard bezuinigen. 'De slachtoffers zullen woest reageren.'

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de Griekse verkiezingen.

Meer over