Recept

Griekse groene kruidensalsa

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Griekse groene kruidensalsa (bijgerecht, goed voor 1 potje).

Marie Louise Schipper
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Zijn oneliners liegen er ook vandaag de dag niet om. 'Alles wat te veel is, is strijdig met de natuur', zei hij altijd. Deze mag er ook wezen: 'Ongezonde maar aangename spijzen en dranken zal men verkiezen boven de gezonde en onaangename.'

De Griekse arts Hippocrates van Kos (460-370 v. Chr.) wordt wel beschouwd als de vader van de westerse geneeskunde. Hij stichtte een artsenacademie, stelde ethische regels op en hield een pleidooi voor gezonde voeding en goede hygiëne. 72 geschriften liet hij na (die waarschijnlijk niet allemaal door hem zijn opgetekend).

Marie Louise Schipper Beeld Studio V
Marie Louise SchipperBeeld Studio V

Over zijn persoonlijk leven is niet veel bekend. Bekijken we de afbeeldingen die van hem zijn gemaakt, dan zien we een kalende man met een bos krullen in de nek. De haardracht die onder oude rockers ook populair is. Hippocrates was een van de eersten die ziekten niet in relatie brachten met het bovennatuurlijke. Hij zei: 'Laat voedsel uw medicijn zijn en laat uw medicijn voedsel zijn.'

Aan de oude dokter moest ik denken toen ik las over het congres Arts en voeding, dat afgelopen vrijdag in Rotterdam werd gehouden onder het motto: paprika's in plaats van pillen. De relatie tussen voeding en geneeskunde leggen artsen nog niet zo lang. Dat is opmerkelijk, als je de adviezen van de oude dokter leest.

Wat Hippocrates graag at, weten we niet, wel dat hij zijn patiënten met plezier het bos in stuurde. Uit zijn geschriften blijkt namelijk ook dat hij een voorstander was van wandelen. Ongetwijfeld plukte hij dan een portie kruiden en maakte er een frisse salsa van, zoals ze in Griekenland nog altijd doen. Goed voor een fantastische smaakexplosie.

null Beeld Marie Louise Schipper
Beeld Marie Louise Schipper

Bereiden

Ris de blaadjes van de takjes tijm, oregano, munt en peterselie en doe ze in een mengbeker. Snijd ze zeer fijn. Hak de sjalotten en de knoflook en voeg bij de kruiden. Doe hetzelfde met de geraspte citroenschil. Voeg citroensap, appelciderazijn en olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Meng. Het wordt een stevige groene pasta. Heerlijk bij gegrild vlees of vis, maar ook bij kip of falafel.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ps. Het Volkskeukenteam krijgt vanaf volgende week versterking van een nieuwe kok: Sake Slootweg. Met ingang van maandag 26 juni verliezen de volkskoks daarmee hun vaste dag.

Ingrediënten

10 takjes tijm
5 takjes oregano
½ bosje munt
½ bosje platte peterselie
2 sjalotten, fijngehakt
1 teen knoflook, heel fijngehakt
Wat citroenrasp (van een biologische citroen)
Scheut citroensap
Scheut appelciderazijn
Flinke scheut zachte olijfolie
Peper en zout naar smaak

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Beeld Studio V
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.Beeld Studio V
Meer over