Griekse fusiebanken duiken in het rood door staatsobligaties

De Griekse banken Alpha Bank en Eurobank, die een fusie voorbereiden, zijn in de eerste negen maanden van dit jaar diep in de rode cijfers gedoken door forse afschrijvingen op Griekse staatsleningen. Dit maakten beide bedrijven maandag bekend.

ANP

AMSTERDAM - Alpha Bank schreef in het derde kwartaal 69,4 miljoen euro af op zijn Griekse staatsobligaties. In het eerste half jaar had de bank al ruim een half miljard euro afgeboekt. Over het derde kwartaal boekte de bank door de afboekingen een nettoverlies van 41,8 miljoen euro.

Fusiepartner Eurobank nam in het derde kwartaal geen afschrijvingen meer op zijn Griekse staatsleningen. In het eerste halfjaar had ze al een verlies van 830 miljoen euro genomen. De banken voldoen nog wel aan de kapitaalseisen van de Europese Unie.

In Augustus maakten de twee banken bekend dat ze wilden fuseren tot de grootste bank van zuidoost-Europa, met een gemeenschappelijk uitstaand vermogen van 150 miljard euro. Zo hoopten zij het hoofd te bieden aan de enorme problemen waar de Griekse bancaire sector mee te kampen heeft. De banken hebben een ongekende hoeveelheid aan slechte leningen uitstaan terwijl steeds meer klanten hun geld weghalen.

De gezamenlijke Griekse banken hebben inmiddels voor ongeveer 6 miljard euro afgeschreven op hun Griekse staatsobligaties. Maar in het nieuwe jaar komt daar waarschijnlijk nog eens 7 miljard bij. Het is de vraag of zij dit verlies nog kunnen lijden. Zo niet dan zullen ze voor extra geld moeten aankloppen bij de staat. 'Dat is iets dat we tegen elke prijs zullen moeten voorkomen', zei Vassislis Psaltis, topman van de Alpha Bank maandag. 'We zullen alles op alles moeten zetten om een oplossing te vinden binnen de private sector.'

undefined

Meer over