Nieuwsbranden griekenland

Griekse families klagen de overheid aan na verwoestende natuurbranden

In Griekenland is een eerste rechtszaak ingediend door families van slachtoffers van de natuurbranden die onlangs 91 slachtoffers eisten. Familieleden klagen de overheid aan omdat deze voor en tijdens de branden niet adequaat zou hebben gehandeld.

Een uitgebrande auto in het gebied waar de branden woedden. Beeld EPA
Een uitgebrande auto in het gebied waar de branden woedden.Beeld EPA

De branden woedden rondom Athene. Vooral in de kustplaats Mati, ten oosten van de hoofdstad, vielen veel slachtoffers. Volgens de advocaat die de families van twee slachtoffers vertegenwoordigt, klagen zij iedereen aan die ‘verantwoordelijk was voor het voorkomen van de branden, het blussen van de branden en de veiligheid van de mensen’. Daaronder vallen onder meer de gouverneur van de regio Attica, de politie en de brandweer.

Mensen zouden onvoldoende zijn opgeroepen tot evacuatie, stelt de advocaat van de families. Twee specifieke slachtoffers worden genoemd: een 73-jarige man die vast kwam te zitten in zijn garage toen de stroom uitviel, en zijn 73-jarige buurvrouw.

Sinds de branden geblust zijn, zwelt de kritiek over de chaos de aanpak ervan aan. Terwijl de branden oprukten, werden tientallen automobilisten de verkeerde kant opgestuurd, richting de vlammen. Reddingsoperaties duurden zo lang dat mensen die de oceaan in waren gevlucht verdronken voordat ze uit het water konden worden gehaald. Er worden de komende weken vergelijkbare aanklachten verwacht, schrijft The Guardian.

President Alexis Tsipras bezocht Mati maandag voor het eerst. Zijn regering werkt aan regelgeving waarin financiële hulp aan slachtoffers wordt vastgelegd. Ook stemde het parlement voor het vernietigen van meer dan drieduizend illegale huizen die in bosrijke gebieden langs de kust staan. Volgens Defensieminister Panos Kammenos blokkeerden zowel deze gebouwen als zonder vergunning gebouwde muren vluchtroutes naar de zee.

Er zijn nog altijd mensen vermist en meer dan veertig gewonden liggen in het ziekenhuis. Tien van hen worden behandeld op de intensive care.

‘Mensen zijn zonder reden overleden’

Waar was de overheid toen tientallen Griekse burgers verkoolden in de vuurzee? Na de allesverwoestende bosbranden in Griekenland vragen overlevenden zich af hoe het zo gruwelijk uit de hand kon lopen.

Rouwen en de schade opnemen

Het leven gaat verder in het in as gelegde Mati. Fotograaf Joris van Gennip legde de nasleep van de branden vast.

Mensen komen bijeen in Athene om de slachtoffers te herdenken. Beeld EPA
Mensen komen bijeen in Athene om de slachtoffers te herdenken.Beeld EPA
Meer over