NIEUWSMORIA

Grieks vluchtelingenkamp Moria nagenoeg verwoest door brand, duizenden migranten geëvacueerd

Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is nagenoeg geheel verwoest door meerdere branden woensdag. Ruim twaalfduizend migranten zijn geëvacueerd.

Migranten zitten in een afgebrand gedeelte van vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Beeld AFP
Migranten zitten in een afgebrand gedeelte van vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.Beeld AFP

‘Enorme delen van het kamp staan in brand of zullen afbranden’, vertelt hulpverlener Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling, die met haar medisch team uit kamp Moria is geëvacueerd. ‘Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze is van een andere orde.’

‘Het was een zeer moeilijke nacht’, aldus een regeringswoordvoerder. Hij kondigde aan dat later woensdag de noodtoestand zal worden afgekondigd op Lesbos. Door de branden hebben zo’n twaalfduizend migranten nu dringend onderdak nodig.

Volgens Arendsen is ook het noodhospitaal in gevaar. Grote aantallen bewoners van het kamp proberen zich in veiligheid te brengen in een naburige olijfboomgaard. ‘Wij volgen de situatie op de voet en kijken wat we kunnen doen om zo snel mogelijk hulp te bieden.’

null Beeld

Quarantaine

Arendsen zegt dat het dinsdagavond onrustig was in Moria en dat vluchtelingen protesteerden tegen de lockdown. Die geldt sinds donderdag in het overbevolkte vluchtelingenkamp om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nadat vorige week woensdag de eerste besmetting werd vastgesteld. Inmiddels zijn er 35 bewoners besmet.

Vluchtelingenkamp Moria is nagenoeg geheel verwoest door de brand. Beeld AP
Vluchtelingenkamp Moria is nagenoeg geheel verwoest door de brand.Beeld AP

Sindsdien heerst er volgens Arendsen een gespannen situatie in het kamp. ‘Er is geen medisch plan van de Griekse overheid om te volgen en ervoor te zorgen dat er geen paniek ontstaat’, aldus Arendsen. ‘Ook de informatievoorziening vanuit de Griekse overheid is slecht.’

Over de oorzaak van de brand doen meerdere verhalen de ronde, aldus het Duitse persbureau DPA. Sommige kampbewoners zeggen dat Griekse eilandbewoners het vuur hebben aangestoken. In andere berichten wordt gemeld dat vluchtelingen zelf de aanstichters zijn en vervolgens de brandweer hinderden bij het blussen. De regering zegt dat nog wordt onderzocht of de branden inderdaad zijn aangestoken door bewoners. Brandweerlieden bevestigden dat ze op ‘verzet’ stuitten van migranten bij het blussen van de branden.

De autoriteiten zeggen dat zij het kamp hebben geëvacueerd. Volgens het Griekse staatsradiostation ERT heeft bijna iedereen het kamp verlaten. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De autoriteiten zeggen dat zij het kamp hebben geëvacueerd. Volgens het Griekse staatsradiostation ERT heeft bijna iedereen het kamp verlaten.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Harde wind

De oproerpolitie heeft in de loop van de ochtend controleposten bij een snelweg langs het kamp ingericht om de bewegingsvrijheid van de bewoners te beperken. Nieuwszender CNN Greece meldt op zijn website dat er momenteel meerdere branden op Lesbos woeden. De brandweer probeerde in het westelijk deel van het eiland twee grote bosbranden te blussen.

Het blussen op Lesbos zal naar verwachting de hele nacht duren. De harde wind wakkert de branden verder aan en maakt het de brandweer nog lastiger. Het Britse persbureau Reuters meldt dat in totaal 28 brandweermannen, geholpen door vrijwilligers de branden in en om Moria proberen te blussen.

De ongeveer 13.000 migranten in het kamp zijn geëvacueerd. Beeld AP
De ongeveer 13.000 migranten in het kamp zijn geëvacueerd.Beeld AP

Lesbos was in 2015 en 2016, toen Europa werd getroffen door een massale vluchtelingenstroom, de drukste locatie voor immigranten die illegaal Europa probeerden binnen te komen. Daarna zette de Griekse regering kampen op Lesbos en vier andere eilanden op met hulp van de EU.

In 2015 redde hij honderden vluchtelingen. Nu demonstreert hij tegen hun aanwezigheid op ‘zijn’ Lesbos
De Griekse visser Stratis Valamios werd in 2016 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege het redden van bootvluchtelingen. Nu demonstreert de visser op Lesbos samen met andere bewoners tegen de aanwezigheid van tienduizenden vluchtelingen en migranten. ‘Wij willen ons eiland terug.’

Waarom helpen jullie ons niet? Op haar vluchtelingenreportages voor de Volkskrant kreeg verslaggever Carlijne Vos de vraag keer op keer. Langzaam zag ze de hoop plaatsmaken voor wanhoop en deceptie. Het enige wat ze kan doen: doorschrijven.

De Griekse kampen zijn een schandvlek op het rijkste en best ontwikkelde continent van de wereld, schrijft Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing.

Zeker tweehonderd vluchtelingen met een verhoogd risico op covid-19 zaten voor de brand vast in kamp Moria. Daar konden ze niet worden beschermd tegen het virus.

Meer over