Grieks vluchtelingenkamp Idomeni deze week ontruimd

Griekenland gaat deze week de ontruiming van het provisorische vluchtelingenkamp bij Idomeni, aan de gesloten Macedonische grens, ontruimen. Vanaf dinsdag of woensdag wordt 'de evacuatie geïntensiveerd', aldus persbureau AFP. Speciale politie-eenheden zijn maandag al onderweg naar de Noord-Griekse plaats, meldt de krant Kathimerini op basis van bronnen bij het ministerie voor Burgerbescherming.

Redactie
Een meisje bij haar tent in Idomeni, Griekenland. Het kamp wordt waarschijnlijk maandag ontruimd. Beeld Reuters
Een meisje bij haar tent in Idomeni, Griekenland. Het kamp wordt waarschijnlijk maandag ontruimd.Beeld Reuters

Wanneer de ontruiming precies begint staat nog niet vast, maar hangt af van de situatie ter plaatse, liet een medewerker van het departement aan Kathimerini weten. Andere Griekse media houden het erop dat het kamp pas dinsdag wordt opgebroken.

Vluchtelingen vast in Griekenland

Sinds de vluchtelingendeal met Turkije is gemaakt, zitten tienduizenden vluchtelingen vast in Griekenland. Ze horen niet bij de groep die meteen wordt teruggezet naar Turkije en moeten afwachten tot de Griekse autoriteiten hun asielaanvraag hebben behandeld.

In het door asielzoekers met assistentie van hulpverleners opgebouwde kamp bij Idomeni verblijven nu nog ongeveer 9.000 vluchtelingen. Zij weigeren te verhuizen naar officiële asielcentra, uit angst te laat te komen mocht Macedonië toch de grens weer openen. Ze dromen er nog altijd van te kunnen doorreizen naar West-Europa.

Vluchtelingen rond een kampvuur in het kamp bij Idomeni. Beeld AP
Vluchtelingen rond een kampvuur in het kamp bij Idomeni.Beeld AP

Gevechten tussen politie en vluchtelingen

Vorige week braken gevechten uit tussen de politie en vluchtelingen. De duizenden bewoners van het provisorische kamp wachten al maanden om naar Macedonië te kunnen doorreizen. Ze blokkeren sinds een paar weken een spoorlijn die naar het Balkanstaatje leidt.

De Raad van Europa deed enkele dagen geleden een oproep om het geïmproviseerde kamp te sluiten. Volgens de organisatie zijn de omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen ondermaats en is het land niet in staat meer te bieden dan het hoognodige.

Diezelfde week deden inwoners van het Griekse plaatsje Idomeni in een boze brief hun beklag over het geïmproviseerde kamp. Diefstal en vandalisme zouden aan de orde van de dag zijn.

Lees ook

De UNHCR maakt zich ernstige zorgen over de verslechterde situatie in de kampen op de Griekse eilanden.

De herplaatsing van vluchtelingen door Europa loopt ver achter, aldus de Europese Commissie.

De deal met Turkije is de moeder der aller akkoorden, en dit keer moet het werken. Het alternatief is meer verdrinkingsdoden, meer Idomeni's met vluchtelingen in de modder voor een gesloten grens. De obstakels zijn echter groot.(+)

Twee kindjes bevinden zich op het spoor dat van Griekenland naar Macedonië leidt. Beeld AP
Twee kindjes bevinden zich op het spoor dat van Griekenland naar Macedonië leidt.Beeld AP
Meer over