Live

'Griekenland wordt niet uit euro gegooid'

In Griekenland waren vandaag de meeste banken gesloten, de overheid had kapitaalcontroles ingesteld en bekendgemaakt dat zij morgen niet in staat zal zijn een lening van 1,6 miljard aan het IMF terug te betalen. Demonstranten tegen de Europese bezuinigingsvoorstellen maakten er ondertussen een feestje van op het grondwetsplein in Athene. De Volkskrant hield de hele dag een liveblog bij over de laatste ontwikkelingen. Lees het hieronder terug.

De Griekse premier Tsipras geeft een interview aan het Griekse tv-station ERT. Beeld epa
De Griekse premier Tsipras geeft een interview aan het Griekse tv-station ERT.Beeld epa

Na een bewogen weekend houdt Europa de adem in voor het Griekse referendum van aanstaande zondag. Vooralsnog lijkt de onzekerheid niet tot chaos te leiden. De beurskoersen daalden vandaag, maar stortten niet in. Griekse banken sloten hun deuren, maar burgers met een pinpas konden zestig euro per persoon opnemen om in hun levensbehoeften te voorzien.

Supermarkten deden goede zaken met de verkoop van blikken bonen, maar klanten vechten niet om voedingswaren. Ook de mensen die de straat op gingen om vóór dan wel tegen de euro te demonstreren, deden dat in een vredige en vaak zelfs feestelijke sfeer. In de aanloop naar het referendum hebben de verschillende partijen alvast stelling genomen. De Europese Commissie gaf de Grieken een expliciet stemadvies bij monde van voorzitter Jean-Claude Juncker, die hen opriep om 'voor de euro' te kiezen.

De Griekse regering ziet dat heel anders en zet de optie 'nee' bovenaan het stembiljet. De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat de keuze liever aan de Grieken, maar legde - net als Juncker en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem - de schuld van de mislukte onderhandelingen volledig bij de Griekse regering. Ook Merkel liet weinig twijfel bestaan over de gevolgen van een eventueel 'nee': 'De Grieken hebben het recht om een referendum te houden, maar de Europese landen hebben ook het recht om het hulpprogramma niet te verlengen'. Daarmee komt ook een einde aan de Griekse aanwezigheid in de eurozone, bevestigde haar minister van Economische zaken Sigmar Gabriel.

De Griekse premier Tsipras denkt echter niet dat de geldschieters zijn land zomaar uit de eurozone gooien, zo zei hij in een interview. 'De kosten daarvan zouden te groot zijn'. Tsipras hamerde vandaag voor de tweede keer op kortstondige verlenging van het steunprogramma, maar EU-president Donald Tusk weigerde schriftelijk.

Ondertussen bouwden demonstranten die tegen de Europese voorstellen zijn hun eigen feestje in Athene. 'Het hele grondwetsplein staat vol nee-stemmers en er hangt vreugde in de lucht', vertelde Volkskrant-correspondent Sarah Venema vanuit Athene. 'Er wordt meegezongen met de zangeres op het podium en OXI (Grieks voor 'nee', red.) gescandeerd. Vuisten in de lucht.'

Actievoerders protesteren tegen de Europese bezuinigingsvoorstellen. Beeld anp
Actievoerders protesteren tegen de Europese bezuinigingsvoorstellen.Beeld anp
Nee-stemmers in het centrum van Thessaloniki. Beeld afp
Nee-stemmers in het centrum van Thessaloniki.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Beleggers hopen nog altijd op een goede afloop. Niettemin kelderden de koersen bij de opening van de beurs op maandagochtend met 4 procent. Toch lijkt er nog geen sprake van paniek op de beurzen. Wel is er het gevaar dat andere landen worden besmet als de rente oploopt. Welke landen het meest in de gevarenzone verkeren, ziet u hieronder.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Een Grexit is beter dan oneindige schuldenslavernij, meent de oud-adviseur van de vorige commissievoorzitter Barroso. Ook de Duitse krant Frankfurter Allgemeine vindt dat het voor Europa tijd wordt om een nooduitgang te creëren. De Volkskrant zet voor u de scherpste opinies over Griekenland op een rij.

De hervormingsvoorstellen waarover het Griekse volk zondag stemt zijn volgens premier Tsipras 'een vernederend dictaat', terwijl Jean-Claude Juncker ze juist een verregaande handreiking noemde. Volkskrantcorrespondent Marc Peeperkorn zette voor u de voorstellen op een rij, zodat u zelf kunt oordelen.

Demonstratie voor het Griekse parlement in Athene. Beeld anp
Demonstratie voor het Griekse parlement in Athene.Beeld anp

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft vandaag goed opgelet en de kredietwaardering van Griekenland verder verlaagd. Griekse staatsobligaties hebben niet langer de status 'CCC' en zijn voortaan 'CCC min'. S&P geeft op zijn website een uitgebreide uitleg van deze begrippen, maar de korte versie is dat u uw geld beter niet in Griekse staatsleningen kunt steken - al is de spaarrente nog zo laag.

De kredietwaardering kan overigens nóg verder omlaag worden geschroefd, wanneer Griekenland daadwerkelijk niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoet. In de praktijk hebben de waarderingen momenteel nauwelijks gevolgen voor de Griekse regering, die al tijden niet meer in staat is op de financiële markten geld te lenen en volledig afhankelijk is geworden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Hoe meer Grieken zondag 'nee' zeggen tegen de Europese bezuinigingsvoorstellen, hoe sterker de regering daarna staat in de onderhandelingen met haar geldschieters. Dat zegt de Griekse premier Tsipras vanavond althans in een interview. Volgens hem is het wel de bedoeling om de onderhandelingen na het referendum voort te zetten.

De premier denkt niet dat de geldschieters het land uit de eurozone gooien, vervolgde hij. 'De kosten daarvan zouden te groot zijn'.

De bewering van Tsipras staat lijnrecht tegenover de uitspraken van EU-president Donald Tusk eerder op de dag. Die zei dat een 'nee' bij het referendum de Griekse onderhandelaars geen steek verder zal helpen.

Ondanks de gesloten banken en de aanhoudende onzekerheid zit de sfeer in Athene er goed in, althans onder de demonstranten die tegen de Europese voorstellen protesteren. 'Het hele grondwetsplein staat vol nee-stemmers en er hangt vreugde in de lucht', vertelt Volkskrant-correspondent Sarah Venema vanuit Athene. 'Er wordt meegezongen met de zangeres op het podium en OXI (Grieks voor 'nee', red.) gescandeerd. Vuisten in de lucht.'

De stoepen van de binnenstad zijn bedekt met OXI-flyers en de eerste posters hangen aan de bushokjes. Beeld anp
De stoepen van de binnenstad zijn bedekt met OXI-flyers en de eerste posters hangen aan de bushokjes.Beeld anp
Demonstranten in Athene laten hun eigen stemadvies zien: OXI, het Griekse woord voor 'nee'. Beeld anp
Demonstranten in Athene laten hun eigen stemadvies zien: OXI, het Griekse woord voor 'nee'.Beeld anp

De Griekse premier Alexis' Tsipras heeft geen steun gevonden in de Europese Unie voor een kortstondige verlenging van de noodhulp. Griekenland had vandaag een tweede keer om financiële steun gevraagd om het tot aan het referendum uit te kunnen zingen, maar EU-president Donald Tusk heeft dat schriftelijk geweigerd.

De Financial Times heeft de reactie van Tusk in handen gekregen, waarin hij zegt: 'na overleg met de regeringsleiders en in de afwezigheid van nieuwe ontwikkelingen, zie ik geen bereidheid om in te gaan tegen de beslissing van de eurogroep op 27 juni.'

Vandaag zijn in Athene opnieuw mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen die onderdeel uitmaken van de Europese voorstellen. Het plein voor het Griekse parlement stond vol met demonstranten.

Dat Griekenland morgen zijn lening aan het IMF niet terugbetaalt verandert op de korte termijn weinig, vertelt Volkskrantcorrespondent Marc Peeperkorn vanuit Brussel: 'Wanneer de Grieken niet betalen kan het IMF het geld opeisen, maar daar zit een hele procedure aan vast. Het is niet zo dat er meteen iemand met een moker bij de Grieken voor de deur staat.'

Het beslissende moment komt daarom pas zondag, bij het referendum. 'Tenzij Tsipras zich natuurlijk tot ieders verbazing bedenkt en voor die tijd alsnog akkoord gaat met het voorstel. Maar dat lijkt me niet', aldus Peeperkorn.

Griekenland zal de lening van 1,6 miljard euro, die het uiterlijk morgen aan het IMF moest terugbetalen, niet op tijd aflossen. Dat heeft een Griekse regeringswoordvoerder zojuist gemeld aan persbureau Reuters.

Nu Griekenland kapitaalcontroles heeft ingesteld, is een euro op de Griekse bank niet meer hetzelfde als een euro in Nederland. Daarmee is Griekenland feitelijk al half uit de euro, zegt economiejournalist Jesse Frederik vandaag in de Nieuwsbreak.

Paul Krugman, winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, heeft de Grieken vandaag in zijn blog in de New York Times geadviseerd om 'nee' te stemmen: 'Toegeven aan de eisen van de trojka betekent het opgeven van de laatste schijn van Griekse onafhankelijkheid. Laat je niet misleiden door de claim dat de trojka-ambtenaren technocraten zijn die aan de onwetende Grieken uitleggen wat er moet gebeuren. Deze zogenaamde technocraten zijn in feite fantasten die alles hebben genegeerd wat bekend is over macro-economie, en die bij elke stap fout hebben gezeten.'

'Dit gaat niet om een economische analyse, dit gaat om macht - de macht van de geldschieters om de stekker uit de Griekse economie te trekken, die blijft zolang een exit uit de euro als ondenkbaar wordt gezien'.

De ergste schade die een 'Grexit' kan veroorzaken - zoals gesloten banken en kapitaalcontroles - is volgens de econoom al aangericht , zodat een vertrek uit de euro nog weinig kwaad kan. Daarbij zou een eigen munt goedkoper worden dan de euro, waar de Griekse export van kan profiteren.

Ook al gaat Griekenland uit de euro, dan heeft het land nog steeds een eigen eurobiljettenpers. De ECB zal de Griekse geldpersvergunning bij een 'Grexit' meteen intrekken. Maar niemand kan verhinderen dat de drukpers in Holargos gewoon door blijft draaien als de Griekse regering dat wil, schrijft Yvonne Hofs vandaag in haar analyse in de Volkskrant (plusartikel).

De Griekse regering heeft de tekst gepubliceerd van de vraag die in het referendum aanstaande zondag aan de Grieken wordt gesteld: 'moet het voorstel dat op 25 juni 2015 is ingediend door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, dat uit twee delen bestaat, worden geaccepteerd?'.

Het antwoord 'nee' is de eerste optie die de Grieken mogen kiezen, het 'ja'-hokje volgt daarna pas. Geheel in lijn dus met Tsipras' stemadvies.

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) nog te vermijden, zei hij vandaag in Den Haag. 'Er is nog veel denkbaar. Ik blijf zeggen dat de deur bij ons nog open staat, hoewel de mogelijkheid en tijd wel heel beperkt zijn.' Dijsselbloem zei 'teleurgesteld' te zijn in het gedrag en handelen van de Grieken. 'Dit gaat echt over de toekomst van Griekenland en terwijl de onderhandelingen nog niet waren afgerond, liepen zij weg van de onderhandelingstafel. Daar ben ik teleurgesteld over.'

Jeroen Dijsselbloem. Beeld epa
Jeroen Dijsselbloem.Beeld epa

Onze Griekenlandcorrespondent Sarah Venema beschrijft de sfeer die op dit moment in Athene heerst: 'Ik was net even in de supermarkt. Rijen waren er niet, maar volgens de kassamedewerker gaan er verdacht veel blikken bonen over de toonbank. ‘Iedereen koopt van alles gelijk twintig blikken of pakken’, zei hij. Goed voor de supermarkt, maar niet voor Griekenland. ‘Het maakt de paniek alleen maar groter.’ '

Na Jean-Claude Juncker heeft nu ook Europarlementvoorzitter Martin Schulz een onomwonden stemadvies afgegeven aan de Grieken. 'Als het moet ga ik als overtuigd Europeaan zelf naar Griekenland, om het volk te overtuigen de uitgestrekte hand van Europa te accepteren en in de eurozone te blijven.'

Europarlementvoorzitter Martin Schulz. Beeld epa
Europarlementvoorzitter Martin Schulz.Beeld epa

Tsipras' besluit om van de onderhandelingstafel weg te lopen kan best wel eens in zijn nadeel uitpakken, denkt Volkskrantcorrespondent Marc Peeperkorn. Na het stuklopen van de onderhandelingen afgelopen weekend en het ‘snoeiharde’ statement van Juncker, die impliceerde dat Tsipras zijn volk voorliegt, kan het volgens Peeperkorn zeer moeilijk worden de geldschieters nog met de Grieken om de tafel te krijgen.

Juncker was tot nu toe een van de meest pro-Griekse hoofdrolspelers. ‘Hij wilde in elk geval daadwerkelijk verbinden en stond boven het politieke spel. Dat is nu wel anders’, zegt Peeperkorn.
Het Griekse referendum heeft een beroerde uitwerking gehad op de sfeer en de kans op een overeenkomst. ‘Tsipras verwachtte de onderhandelingen nog verder te kunnen rekken en zijn onderhandelingspositie te versterken met dit referendum, dat heeft totaal averechts uitgepakt’.

De situatie in Griekenland kan er nog wel eens voor gaan zorgen dat er onder het Griekse volk steeds meer steun ontstaat voor het ja-kamp, denkt hij. ‘Het toerisme krijgt een klap, de industrie, de gehele infrastructuur, misschien ontstaat bij de Grieken steeds meer een gevoel dat ze beter niet tegen de voorstellen uit Brussel kunnen stemmen.’

Ook de Duitse minister van Economische zaken, Sigmar Gabriel, verbindt het lot van de euro in Griekenland aan de uitkomst van het referendum. 'Als de Grieken 'nee' stemmen, is dat een duidelijke stem tegen de euro', aldus Gabriel in een gezamenlijke personferentie met Merkel.

Als de Griekse regering na het referendum alsnog wil onderhandelen, blijft dat mogelijk, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag in een persconferentie.

De bondskanselier maakt duidelijk dat het niet aan haar is om de Grieken voor te schrijven wat ze moeten stemmen. 'De Grieken hebben het recht om in een referendum hun mening te geven', zegt Merkel, maar de andere Europese landen 'hebben ook het recht om het hulpprogramma niet te verlengen.'

Net als andere Europese regeringsleiders legt Merkel de verantwoordelijkheid voor de mislukte gesprekken afgelopen week vierkant bij Griekenland. 'We hebben een ruimhartig bod gedaan', aldus de bondskanselier, 'maar de Griekse regering was niet bereid tot een compromis'.

Dat een Europese Commissievoorzitter zich zo in het politieke spel mengt, is uniek, zegt Volkskrantcorrespondent Marc Peeperkorn. Juncker haalde vanmiddag hard uit naar de Griekse premier Tsipras en gaf het Griekse volk zelfs een stemadvies voor het aanstaande referendum. ‘Juncker beschuldigt Tsipras van het voorliegen van zijn volk, hij was snoeihard’, aldus Peeperkorn.

Dit deed Juncker tijdens een persconferentie, die hieronder is terug te kijken. Vooral het stemadvies van Juncker is bijzonder, vindt Peeperkorn. ‘Hiermee begeeft hij zich op onbekend terrein, hij mengt zich in de politiek van lidstaten. Andere Commissievoorzitters gingen nooit zo ver. Ik zou dit Barroso (Junkers voorganger, red.) niet zien doen.’

Bovendien is het bijzonder dat Juncker aangaf dat het referendum eigenlijk neerkomt op de vraag of Griekenland ja of nee zegt tegen Europa, stelt Peeperkorn. Mede door zo’n uitspraak wordt het zeer onwaarschijnlijk dat de onderhandelaars na het referendum nog een deal weten te sluiten.

Kijk hier nog eens het Engelstalige gedeelte van de persconferentie van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, terug.

De Britse premier Cameron denkt net als Juncker dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone onvermijdelijk wordt als de Grieken komende zondag tegen het hervormingspakket stemmen. 'Bij een 'nee' ontstaat er een groot probleem', zei Cameron vanmorgen op de Britse radio. 'Maar het is aan de Grieken om een besluit te nemen'.

Ook president Hollande van Frankrijk zei dat de gevolgen van een nee 'fundamenteel' zullen zijn. Hij benadrukte eerder vandaag wel dat Griekenland nog wel terug kan keren aan de onderhandelingstafel. 'Frankrijk is altijd beschikbaar om de dialoog voort te zetten.'

Juncker zou de Griekse bevolking graag willen vragen 'ja' te stemmen bij het referendum over de voorstellen van de geldschieters, dat aanstaande zondag wordt gehouden. 'Ik vraag de Grieken ja te zeggen tegen de euro.'

Met die uitspraak zegt de Europese Commissievoorzitter dat het referendum gaat over de vraag of Griekenland in de euro blijft. 'Je moet geen zelfmoord plegen omdat je bang bent voor de dood', aldus Juncker tegen de Grieken. 'Ik spreek het Griekse volk toe, omdat ze de waarheid verdienen', zei hij op felle toon.

Deze uitspraken deed hij tijdens een persconferentie in Brussel. Juncker benadrukte meerdere malen dat hij vindt dat het voorstel streng, maar redelijk en eerlijk is. Bovendien kan hij zich niet voorstellen waarom iemand erop tegen zou zijn.

'Onze deur staat nog steeds open', besluit Juncker het Engels-gesproken deel van zijn persconferentie.

Met harde woorden beschuldigde hij de Grieken van het weglopen bij de onderhandelingstafel op een cruciaal moment. 'We waren zeer dichtbij een oplossing, toen de Grieken afhaakten', aldus de voorzitter van de Europese Commissie.

Juncker benadrukt keer op keer dat eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en hijzelf alles hebben gedaan om tot overeenstemming met de Grieken te komen. Hij beschuldigt de Griekse onderhandelaars opnieuw van het onverwacht verlaten van de onderhandelingstafel. Ook maakt hij meerdere keren het verwijt dat er nauwelijks constructieve tegenvoorstellen van de Grieken zijn geweest. 'Uiteindelijk sloten de Grieken de deur', aldus Juncker.

Een Grexit was voor Juncker nooit een optie, zegt hij. 'Maar uiteindelijk zou het kunnen zijn dat ik geen oplossing kan bieden.'

'Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en ik hebben ons uiterste best gedaan', vervolgt Juncker. 'We hebben altijd geduld gehad en waren steeds vastbesloten een oplossing te vinden.' Hij vindt het laatste voorstel van de geldschieters een 'eerlijke' optie voor de Grieken. Volgens Juncker zorgt het pakket aan maatregelen voor groei en een modernere economie in Griekenland.

Juncker Beeld epa
JunckerBeeld epa

De persconferentie van Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is begonnen en hier live te volgen.

'Het uitspelen van de Griekse democratie tegen die van de andere eurolanden, is een grote natie als Griekenland onwaardig', zegt Jucker over het Griekse referendum van komende zondag.

De Franse president steekt op Twitter zijn bevolking een hart onder de riem. Hij schrijft: 'Vandaag is de Franse economie robuuster dan vier jaar geleden en we hebben niets te vrezen van wat er kan gebeuren.' Eén tweet eerder schreef hij dat hij hoopt dat de onderhandelingen met Griekenland worden hervat en dat een akkoord nog mogelijk is.

De Franse president Francois Hollande geeft een statement voor de Franse televisie. Beeld reuters
De Franse president Francois Hollande geeft een statement voor de Franse televisie.Beeld reuters

Premier Tsipras heeft alle regeringsleiders van de eurolanden een brief gestuurd waarin hij opnieuw om uitstel van het beëindigen van het hulpprogramma vraagt. De Financial Times heeft de brief in handen die Tsipras stuurde aan Xavier Bettel, premier van Luxemburg.

De ministers van Financiën van de eurolanden wezen zaterdag een verzoek om verlenging van het hulpprogramma af. De Europese Centrale Bank (ECB) liet gisteren weten de noodsteun aan Griekse banken niet te zullen verhogen.

Tsipras hoopt nog altijd dat het programma wordt verlengd tot na het referendum over de voorstellen van de geldschieters, aanstaande zondag. Hij stelt in de brief dat de maandag na dit referendum, 6 juli, de onderhandelingen kunnen worden hervat.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Alexis Tsipras Beeld epa
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Alexis TsiprasBeeld epa

Een meevaller voor de Griek in deze moeilijke dagen. Het openbaar vervoer van Athene is tot zeker 6 juli gratis. Dit heeft het Griekse ministerie van Transport bekendgemaakt, meldt de Griekse krant Ekathimerini.

Verder openen een aantal banken toch hun deuren, ondanks de aangekondigde kapitaalrestricties. De banken gaan open om ervoor te zorgen dat gepensioneerden die niet digitaal hun pensioen kunnen ontvangen, toch hun geld krijgen.

De pinautomaten gaan pas vanmiddag open. Dan geldt een pinlimiet van 60 euro per dag. Buitenlandse pinpassen zijn uitgezonderd van deze limiet.

Op 5 juli wordt in Griekenland een referendum gehouden over de hervormingseisen van de schuldeisers.

Grieken wachten op hun pensioengeld Beeld epa
Grieken wachten op hun pensioengeldBeeld epa

De Franse president François Hollande toont zich nog altijd optimistisch over de mogelijkheid dat er overeenstemming wordt bereikt met de Griekse onderhandelaars. 'Een akkoord blijft mogelijk, Frankrijk is altijd beschikbaar om de dialoog aan te gaan', schrijft hij op Twitter.

François Hollande Beeld epa
François HollandeBeeld epa

Bondskanselier Angela Merkel spreekt vanmiddag de Duitse Bundestag, het parlement, toe. Ook heeft ze beraad met haar eigen partij, het christendemocratische CDU.

Volkskrantjournalist Sterre Lindhout schreef (+) eerder deze maand dat Merkel onder druk van haar eigen achterban staat vanwege haar relatief pro-Griekse houding. Het CDU is in meerderheid tegen extra steun voor Griekenland. Dit zou Merkel als 'redster' van de euro op den duur een geloofwaardigheidsprobleem kunnen opleveren.

Bondskanselier Merkel en EC-voorzitter Juncker eerder dit jaar Beeld afp
Bondskanselier Merkel en EC-voorzitter Juncker eerder dit jaarBeeld afp
Een standbeeld van de Griekse filosoof Socrates in Athene Beeld afp
Een standbeeld van de Griekse filosoof Socrates in AtheneBeeld afp

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker houdt vanmiddag om 12.45 uur een persconferentie over de situatie rond Griekenland.

Later op de middag spreekt een ander Europees kopstuk, bondskanselier Angela Merkel, haar parlement toe. Verder heeft Merkel vanmiddag crisisoverleg met Duitse fractievoorzitters en haar eigen partij CDU.

De Europese Beurzen openen weliswaar in de min, maar vooralsnog is dat geen reden tot grote zorg over besmettingsgevaar in Europa. De rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties zijn namelijk slechts licht gestegen. Deze standen zijn een betere graadmeter voor de stemming op de beurzen.

De rentestand voor Spaanse obligaties met een looptijd van tien jaar liep op van 2,0 naar 2,2 procent. De Italiaanse rente maakte een gelijksoortige sprong naar 2,3 procent. Deze stijging is relatief gering. Dit komt omdat beleggers weten dat de Europese Centrale Bank bij te grote rentestijging extra obligaties kan opkopen.

Overal in Europa duiken de beurskoersen omlaag. De Duitse DAX-index en de Franse CAC zakten net als de AEX ruim vier procent. De Portugese beurs opende zelfs met bijna zes procent verlies.

Bankaandelen kelderden nog verder. De aandelenkoers van de Portugese bank Banco Comercial zakt 9,6 procent, van het Franse BNP Paribas 7 procent, van Credit Agricole 8 procent en van de Deutsche Bank 6,3 procent. Raiffeisen spant de kroon met een verlies van 14,4 procent.

De Amsterdamse beurs opent, zoals verwacht, 4 procent lager dan bij de sluiting op vrijdag. De AEX sloot voor het weekend nog met een winst van 0,4 procent op 494,47 punten.

Ook andere Europese beurzen openen in de min.

De Griekse premier Alexis Tsipras Beeld afp
De Griekse premier Alexis TsiprasBeeld afp

Over ruim een half uur opent de beurs in Amsterdam. Er wordt al druk gespeculeerd over welke koers er straks op de borden staat. Marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland voorspelt voor persbureau ANP dat de AEX minstens twintig punten onder de slotstand van vrijdag opent. Dat komt neer op een verlies van 4 procent.

Vrijdag gingen beleggers op de Europese beurzen nog positief gestemd het weekeinde in. De AEX sloot met een winst van 0,4 procent op 494,47 punten, en de MidKap steeg 0,1 procent tot 731,68 punten. De toonaangevende graadmeters in Frankfurt en Parijs eindigden 0,2 en 0,4 procent hoger, terwijl de FTSE in Londen 0,8 procent moest prijsgeven

Volgens Eltink zal Griekenland, waar de beurs vandaag overigens gesloten blijft, de hele week de beurshandel domineren. 'Er staat wel een aantal belangrijke macrocijfers op de rol, onder meer over de banengroei, maar zelfs als die positief uitpakken zal Griekenland dat overschaduwen.'

null Beeld ap
Beeld ap
Een cameraman filmt op de beurs in Tokio een bord met de beurskoersen. Beeld ap
Een cameraman filmt op de beurs in Tokio een bord met de beurskoersen.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters

De Griekse banken blijven tot en met volgende week maandag dicht, zo werd afgelopen nacht officieel bevestigd door de Griekse regering. Geldopnames bij pinautomaten worden voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland worden voorlopig verboden.

Volgens ingewijden geldt de pinlimiet van 60 euro alleen voor Griekse rekeninghouders. Voor buitenlanders zouden de limieten blijven gelden die hun banken hanteren.

Correspondente Sarah Venema stond gisteren nog in de rij voor een pinautomaat. Voordat ze aan de beurt was, was de geldautomaat leeg. Lees hier haar reportage vanuit Athene (+) over de gemoederen in het Griekse parlement na het afbreken van de gesprekken met de geldschieters.

undefined

null Beeld ap
Beeld ap
De Griekse premier Tsipras. Beeld reuters
De Griekse premier Tsipras.Beeld reuters

Zaterdag kwam er na een sms van de Griekse premier Tsipras abrupt een einde aan de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters. Tsipras kondigde met zijn tekstbericht een referendum aan over het wel of niet accepteren van het laatste voorstel van de geldschieters. Zijn stemadvies: nee. Het gevolg? Huilende Griekse journalisten in de perskamer in Brussel. 'Alsof er een bom op de onderhandelingskamer werd gegooid.'

Lees hier een reconstructie (+) van Brussel-correspondent Marc Peeperkorn.

De aandelenbeurs in Tokio stond staat vandaag in het rood. De escalatie van de crisis rond Griekenland zorgde voor onrust onder beleggers, die op zoek gingen naar veilig geachte beleggingen.

De Nikkei-index stond omstreeks 05.55 uur (Nederlandse tijd) 2,1 procent in de min, op 20.279 punten. Vooral aandelen van bedrijven die een flink deel van hun omzet in Europa boeken gingen onderuit. Verder stonden koersen van banken en verzekeraars onder druk. De vlucht naar veilige havens stuwde de waarde van de yen. Ook de prijs van goud ging vandaag in de vroege handel omhoog, terwijl de olieprijs opnieuw daalde.

Elders in het Verre Oosten waren de koersenborden ook overwegend roodgekleurd. Zo zakte de Hang Seng-index in Hongkong 1,7 procent en daalde de Kospi in Seoul 1,5 procent. De Shanghai Composite ging 0,3 procent omhoog, na een koersval van 7,7 procent op vrijdag. Toen veroorzaakten aanhoudende zorgen over de stroom aan beursgangen op de Chinese markt en de strengere regels voor beleggen met geleend geld voor flinke koersdruk.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over