Griekenland slaat op valreep toe

 Na Colombia heeft ook Griekenland zich geplaatst voor de tweede ronde van het WK in Brazilië. De Colombianen, vooraf al zeker van de achtste finales, versloegen dinsdag Japan met 4-1 en eindigden zo bovenaan in groep C. Griekenland kreeg Ivoorkust pas in de blessuretijd op de knieën, door een penalty van Samaras: 2-1.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

BRASILIA - Colombia treft in de volgende ronde een ander Zuid-Amerikaans land. Het speelt zaterdag in het Maracanã van Rio tegen Uruguay, de nummer twee van poule D. Ivoorkust neemt het een dag later in Recife op tegen Costa-Rica, de verrassende winnaar van de groep waarin Engeland en Italië sneuvelden.

Latijns-Amerika zette dinsdag een grote stap voorwaarts naar ronde 2 van het toernooi. Tot de tien voorlopige deelnemers aan de achtste finales behoren zeker vijf Zuid-Amerikaanse teams: Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia en Uruguay. Ecuador kan nog volgen. Costa Rica en Mexico vertegenwoordigen Midden-Amerika, want Honduras sneuvelt waarschijnlijk.

Na een kwartier kwam Colombia al op voorsprong tegen Japan. Ramos werd onderuitgehaald door Konna, Cuadrado schoot de strafschop binnen. De gelijkmaker volgde op slag van rust, na een fraaie kopstoot van Okazaki. Tien minuten later was het alweer 2-1 voor Colombia, dankzij een uithaal van Jackson Martinez. Hij besliste ook het duel met zijn tweede doelpunt, waarna James Rodriguez nog 4-1 maakte.

Vooraf was de plaatsing van Colombia voor de achtste finales al een feit, dankzij overwinningen op Griekenland (3-0) en Ivoorkust (2-1). Dat lukte 24 jaar geleden voor het laatst, bij het WK in Italië. Vier jaar later, in 1994, sneuvelde het land in de groepsfase door onder meer een eigen doelpunt van verdediger Escobar. Dat werd hem bij thuiskomst letterlijk fataal.

Ook in 1998 hield het WK na drie wedstrijden op voor Colombia, dat dit toernooi een goede indruk maakt. Hoewel Radamel Falcao ontbreekt - de revalidatie na zijn knieblessure verliep uiteindelijk toch te traag - is daarvan voorlopig weinig te merken. Jackson Martinez en James Rodriguez doen de spits van Monaco met hun treffers voorlopig vergeten.

Achter Colombia maakten alle drie de groepsgenoten vooraf nog kans op een plaats in de volgende ronde, al verschilde de opdracht waaraan ze moesten voldoen. Voor Ivoorkust was het vooral wijselijk om Griekenland te verslaan, hoewel een gelijkspel volstond als Japan niet van Colombia zou winnen. Evenals voor Japan telde ook voor de Grieken alleen de winst. Beide landen dankten het enige WK-punt dat ze na twee duels verzilverden aan hun onderlinge gelijkspel.

Griekenland bereikte nog nooit de tweede ronde bij een WK, ook omdat het pas voor de derde keer aan het toernooi meedoet. Als voetballand deed het pas van zich spreken bij het EK van 2004, waar het volslagen verraste door Portugal in de finale te verslaan.

Voor Ivoorkust was de groepsfase eveneens het vaste eindstation bij een WK. Dat moest beter kunnen, luidden de commentaren vooraf. Met Tioté en Touré kan het land twee middenvelders uit de Premier League in stelling brengen. De aanval oogt op papier indrukwekkend, dankzij spitsen als Gervinho, Bony en Didier Drogba.

De 36-jarige veteraan, van het Turkse Galatasaray, werd bij het WK tot gisteren slechts als invaller ingezet. Coach Lamouchi sprong voorzichtig om met Drogba, die vanwege een liesblessure maandenlang geen volledige wedstrijd kon spelen. Tegen Griekenland keerde hij terug als aanvalsleider en was hij aanvoerder. Gervinho en oud-Feyenoorder Salomon Kalou flankeerden hem.

Hij mopperde nogal op zijn teamgenoten, Drogba, maar leed zelf eveneens balverlies. En hij kreeg al in de eerste helft geel, na een overtreding op Samaris. Die maakte even later uit een tegenstoot 1-0, nadat Samaras de bal bij Tioté had onderschept.

Het had nog erger kunnen zijn voor Ivoorkust, als de lat niet in de weg had gelegen bij schoten van Salpingidis en Cholevas. Uit het niets viel dan ook de 1-1 van de voor Tioté ingevallen Bony, op aangeven van Gervinho. Snel daarna haalde Lamouchi Drogba naar de kant. Beiden zagen tandenknarsend toe hoe Sio in de blessuretijd Samaras tackelde. De Griek schoot zelf de strafschop binnen.

undefined

Meer over