Griekenland lost schuld aan IMF grotendeels af met geld van IMF

Griekenland heeft dinsdag opnieuw blijk gegeven van een uitzonderlijk talent om het ene financiële gat met het andere te dichten. Gisteren moest de Griekse staat 750 miljoen euro aan het IMF aflossen. Vooraf was het een raadsel waar dat geld vandaan moest komen. De oplossing blijkt eenvoudig: Griekenland heeft het geld voor de IMF-aflossing opgehaald bij... het IMF.

Yvonne Hofs
De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis (L) en premier Alexis Tsipras. Beeld ANP
De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis (L) en premier Alexis Tsipras.Beeld ANP

Het land heeft het Internationaal Monetair Fonds dus terugbetaald met IMF-geld. Dit klinkt als een sigaar uit eigen doos, maar dat is het niet. Griekenland heeft net als elk IMF-lid reserves bij het fonds uitstaan. Die bedroegen eind maart circa 600 miljoen euro. Het grootste deel is gebruikt om de aflossing aan het IMF te voldoen.

De Griekse IMF-reserves zijn daarmee in één klap weg. Het land kan deze truc dus niet herhalen: het was een eenmalige noodgreep. Die heeft bovendien een sterk 'uitstel van executie'-karakter, want Griekenland moet de IMF-reserves op enig moment aanvullen. Zolang het dat niet doet, moet het aan het IMF rente over het saldotekort betalen.

Bijlenen in eigen land

Persbureau Reuters en het Griekse dagblad Kathimerini legden de machinaties achter de aflossing bloot. Zij baseren zich op informatie van Griekse regeringsfunctionarissen. Omdat de IMF-spaarpot minder dan 750 miljoen euro bevatte, heeft de Griekse overheid ook nog moeten bijlenen in eigen land.

Een regeringswoordvoerder maakte gisteren bekend dat de afgelopen drie weken 600 miljoen euro is 'opgehaald' bij gemeenten, pensioenfondsen, onderwijsinstellingen, staatsbedrijven, sociale verzekeringsfondsen en ziekenhuizen. Die zijn sinds 21 april wettelijk verplicht hun 'overtollige' kasreserves aan de rijksoverheid uit te lenen.

De aanslag op de IMF-reserves is de zoveelste aanwijzing dat Griekenland niet slechts de bodem van de schatkist heeft bereikt, maar daar al doorheen is gevallen. De rijksoverheid houdt zichzelf in de lucht met miljardenleningen van haar eigen banken en lagere overheden en door Griekse leveranciers eindeloos op hun geld te laten wachten. Omdat die binnenlandse leningen een keer moet worden terugbetaald,, nemen de Grieken zo feitelijk een voorschot op een derde reddingspakket.

Volgens de recentste schattingen heeft Griekenland op korte termijn minstens 50 miljard euro extra nodig om een faillissement te vermijden. Dat bedrag komt bovenop de 240 miljard die het al aan noodhulp heeft ontvangen. De kans is groot dat het geld ditmaal volledig door de andere achttien eurolanden en de Europese Centrale Bank moet worden opgebracht. Het IMF wil niet meedoen met een derde bail-out, schreef de Spaanse krant El Mundo dinsdag. Volgens de krant wil het IMF zijn handen van Griekenland aftrekken omdat de regering-Tsipras te weinig hervormingsgezind is.

Meer over