nieuwsgriekenland

Griekenland hard getroffen door coronavirus

Griekenland, qua ­coronacijfers lange tijd het beste jongetje van de Europese klas, wordt momenteel hard getroffen door een tweede coronagolf. In de noordelijke stad Thessaloniki, met een miljoen inwoners de tweede stad van het land, vergelijken sommige artsen de situatie zelfs met Bergamo, de Noord-Italiaanse stad waar begin dit jaar het leger moest worden ingezet om de vele lijken af te voeren.

Artsen op de ic in een ziekenhuis in Thessaloniki. Beeld REUTERS
Artsen op de ic in een ziekenhuis in Thessaloniki.Beeld REUTERS

Daphne Katsiba, voorzitter van de lokale artsenvereniging, sprak tegenover de Griekse media over een ‘staat van oorlog’. Wat haar vooral zorgen baart, is dat donderdag ruim twee derde van de geteste mensen positief bleek - een schrikbarend hoog percentage dat doet vermoeden dat het werkelijke aantal besmettingen vele malen hoger ligt. Vrijwel alle ziekenhuisbedden in de stad liggen inmiddels vol, waardoor de minister van gezondheid beloofde zo snel mogelijk vijftig extra ic-plekken te installeren. Ook wordt er gespeculeerd over de bouw van een noodhospitaal.

Lockdown aangescherpt

Vanwege de sterk oplopende cijfers werd vrijdag bovendien de al geldende lockdown aangescherpt. Scholen en kinderdagverblijven worden gesloten en Grieken mogen hun huizen de komende weken enkel na negen uur ‘s avonds verlaten voor werk, medische noodgevallen of het (kort) uitlaten van hun huisdieren.

Dat de situatie in korte tijd zo uit de hand lijkt te lopen, is voor veel Grieken een verrassing. Mede door het kordate optreden van de overheid eerder dit jaar, deed Griekenland het tijdens de eerste golf juist beter dan de meeste buurlanden. Volgens de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis komt de huidige uitbraak vooral op het conto van de jongeren. ‘We hebben veel geprobeerd, maar zijn verraden door het gedrag van sommigen’, zei hij eerder deze week in het parlement. ‘De belangrijkste bron van de nieuwe verspreiding, is het vermaak van jonge mensen.’

Schuldvraag

Lang niet iedereen is het daarmee eens. Zo werd in Thessaloniki precies twee weken geleden het feest van de lokale patroonheilige gevierd, waarbij vooral veel ouderen bij elkaar kwamen. Ook wijst de oppositie op het beleid van premier Mitsotakis zelf, die de grenzen deze zomer wel erg snel opende voor toeristen. In Griekenland is ongeveer een kwart van alle banen direct aan het toerisme gelinkt.

Wat de huidige lockdown voor veel Grieken overigens extra zuur maakt, is een de oproep die de regering eerder deze week deed, namelijk om niet onnodig gebruik te maken van het internet. Griekenland heeft een van de traagste internetverbindingen binnen de EU waardoor maandagochtend, 40 minuten nadat de meeste scholen en universiteiten inlogden om digitaal les te geven, het volledige platform vastliep. Daarom mogen burgers tussen negen uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds niet langer voor de lol online gaan. Dat betekent: geen onnodige videogesprekken met vrienden en familie, en geen televisieseries op de Ipad voor zich vervelende kleuters.

Meer over