NieuwsGriekenland

Grieken eerder naar de stembus na nederlaag van regeringspartij Syriza in Europees parlement

De Griekse premier Alexis Tsipras trekt zijn conclusies uit de voor zijn partij Syriza teleurstellende uitslag van de Europese verkiezingen van zondagavond en vervroegt de nationale verkiezingen die gepland stonden voor 20 oktober.

Carlijne Vos
De Griekse premier Alexis Tsipras maakt zondagavond bekend dat de nationale verkiezingen worden vervroegd. Beeld AFP
De Griekse premier Alexis Tsipras maakt zondagavond bekend dat de nationale verkiezingen worden vervroegd.Beeld AFP

De premier had al voor het weekeind gezegd dat hij de uitslag van de Europese verkiezingen als een vertrouwensstem zou beschouwen waaraan mogelijk conclusies konden worden verbonden. Zondagavond laat bevestigde hij dat ‘de uitkomst niet is zoals we hadden verwacht, ik zal dat niet negeren’.

Tsipras is zondag met zijn linkse partij Syriza door de Grieken afgerekend op vier jaar van keiharde bezuinigingen en werd ingehaald door de rechts-conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) van Kyriakos Mitsotakis. Nadat bekend was dat Nieuwe Democratie de meerderheid van de stemmen (33,5 procent) had gekregen, riep Mitsotakis de premier direct op eerder verkiezingen uit te schrijven.

Tspiras zal na de tweede ronde van de lokale en regionale verkiezingen in Griekenland op 2 juni naar de president gaan om te vragen om ontbinding van het parlement. Op zijn vroegst zullen de verkiezingen dan op 30 juni worden georganiseerd.

De voorlopige uitslag – 25 procent voor Syriza – is de rekening voor de harde bezuinigingen die Tsipras de afgelopen vier jaar heeft doorgevoerd in ruil voor miljardenleningen van de EU en het IMF om Griekenland uit de crisis te loodsen. De extreemrechtse Gouden Dageraad heeft geen grote winst behaald en is blijven hangen op 5,5 procent van de stemmen.

Het zou een nek-aan-nekrace worden tussen Syriza en Nieuwe Democratie (ND), die volgens peilingen later in het jaar ook de nationale verkiezingen gaan winnen. Tsipras had daarom vrijdag gezegd de uitslag te beschouwen als een vertrouwensstem, mogelijk met gevolg dat de nationale verkiezingen op 20 oktober zullen worden vervroegd. Zijn belangrijkste opponent, ND-leider Kyriakos Mitsotakis, sprak voorafgaand van een ‘referendum’ en riep kiezers op een eind te maken aan het tijdperk-Syriza.

Nieuwe Democratie

Nieuwe Democratie is onder de nieuwe leider Mitsotakis van een conservatieve partij met een old boys network uitgegroeid tot een iets gematigder middenpartij. Hoewel hij zelf behoort tot de elite – hij studeerde aan Harvard en is de zoon van Konstantinos Mitsotakis, die van 1990 tot 1993 premier van Griekenland was – zegt hij af te willen rekenen met de aloude systemen van vriendjespolitiek en bureaucratie die Griekenland onder vorige regeringen lamlegden.

Tspiras deelde afgelopen weken nog tal van cadeautjes uit in de hoop de kiezer achter zich te houden. Vooral gepensioneerden, die hard zijn getroffen door de bezuinigingen, kregen er geld bij. Hij riep kiezers zondag bij de stembus op om de ‘offers’ die de Grieken hebben moeten brengen om de economie te laten herstellen ‘te verdedigen en niemand toe te staan dit terug te draaien’.

Meer over