INTERVIEW

'Grenzen sluiten gaat natuurlijk niet'

Hij is gestopt met het vette tv-amusement op zaterdagavond en improviseert nu in het theater. Paul de Leeuw ( 53 ) ziet wel wanneer hij naar beneden pleurt.

Paul de Leeuw. Beeld Frank Ruiter
Paul de Leeuw.Beeld Frank Ruiter

Theater of televisie?

'Theater vind ik nu spannender. In mijn nieuwe show Zingen zolang het duurt kan het publiek nummers aanvragen die ik ooit heb gezongen. Tweeënhalf uur non-stop improviseren. De gekste dingen komen voorbij. Het komt voor dat ik ineens als Annie de Rooij Mag ik dan bij jou sta te zingen. Fantastisch, die interactie: ik treed drie keer per week op en elke dag is anders.

'Maar dit is een dilemma hè, want denk nou niet dat ik televisie niet meer leuk vind. Anders was ik er allang mee gestopt. Natuurlijk, ik maak nu niet meer het vette zaterdagavond-amusement van een paar jaar geleden. Ik was mezelf ook behoorlijk zat. Hoewel ik niet uitsluit dat ik het ooit, met een goed format, weer probeer op de zaterdagavond.

'In De Kwis heb ik een dienende rol voor de cabaretiers. In Kun je het al zien? (De Leeuws nieuwe late-avond-show op zondag, red.) begeleid ik ook jonge talenten. Ik heb dan wel een stapje terug gedaan, maar televisie maken en programma's ontwikkelen blijf ik geweldig vinden.'

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw (Rotterdam, 1962) deed na de lerarenopleiding auditie voor de Toneelacademie in Maastricht. Nadat hij was afgewezen, nam hij deel aan het Camerettenfestival, waar hij de Persoonlijkheidsprijs kreeg. In 1986 maakte De Leeuw zijn radiodebuut in het programma Lieve Paul en was hij voor het eerst op televisie in Sonja op woensdag. In de jaren negentig kreeg hij een eigen televisieprogramma, bracht hij de cd Voor U Majesteit uit en won hij met Schreeuw van de Leeuw de Zilveren Nipkowschijf. Van 2004 tot en met 2009 presenteerde hij op zaterdagavond het succesvolle programma Mooi! Weer de Leeuw. Dat werd onder meer bekroond met de Gouden Televizier-Ring. De Leeuw treedt in de theaters op met Zingen zolang het duurt en presenteert drie televisieprogramma’s: Paul’s Puberkookshow, Kun je het al zien? en De Kwis.

Paul de Leeuw woont in Blaricum met zijn man Stephan en twee zonen, Kas en Toby.

NPO: meer of minder amusement?

'Jaaa, jij doelt op de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Dekker. Ik vind dat amusement altijd op televisie moet, maar ik kan me voorstellen dat er rond een programma als Ranking The Stars twijfels zijn. Sommigen vinden het plat. Het ís bij vlagen ook plat, maar ik blijf erbij dat het een vermakelijke show is. En we bereiken de jongere doelgroep, wat ook belangrijk is voor NPO3.

'Dekker noemde Ranking the Stars als slecht voorbeeld en ook mijn naam, maar ik kan hem na zijn optreden in De Wereld Draait Door niet meer serieus nemen. Hij wist helemaal niets van de televisiewereld. Je hoeft niet alles te volgen, maar je kunt je toch laten voorlichten? Hij zei: 'Ik kijk liever naar Katja Schuurman dan naar Paul de Leeuw.' Dat snap ik als je hetero bent. Als homo trouwens ook. Maar het slaat natuurlijk nergens op. Ik vond de dingen die hij naar voren bracht zo armoedig. Ach. Wel leuk voor hem dat hij zo geniet van gitaardocumentaires in het weekend.'

Altijd hetzelfde trucje of blijven vernieuwen?

'Waarom beginnen mensen er altijd over dat ik mezelf moet vernieuwen? Ik ken zo veel succesvolle programmamakers die al jaren hetzelfde doen en over hen hoor je nooit iemand. Vernieuwen? Ik weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen. Misschien moet ik mezelf maar eens een keer laten ombouwen.

'Kritiek krijgen hoort bij het vak, maarik haat kritiek. Ik heb altijd het beeld in mijn hoofd dat ik zo'n stukjesschrijver met een enorme brandblusser helemaal natspuit. Dat vind ik een grappig idee. Ik lees álles. En als een recensie slecht is, wil ik wraak nemen. Dan ga ik facebooken, kijken wat ik over die persoon kan vinden. Verder doe ik er niks mee hoor. Wees maar niet bang.

'Achteraf had ik misschien ergens een nieuwe weg moeten inslaan. Zo ben ik eens door Warner Studios gevraagd of ik niet in Engeland een proefprogramma wilde maken voor Ranking the Stars. Stom dat ik toen nee heb gezegd. Mijn Engels is te slecht, dacht ik. Ik versta mezelf niet eens. Nu denk ik: had dat toch gedaan, man.'

Chantal Janzen of Linda de Mol?

'Haha. Dit is geen dilemma, maar een verkapte oorlogsverklaring. Nee, ik durf uiteindelijk wel voor Linda te kiezen, dat zal Chantal niet heel erg vinden. Ik ken Linda al zo lang. Zij is mijn talentvolle zus en Chantal is mijn talentvolle nichtje.

'Linda is een geweldige vakvrouw: alles wat ze doet of maakt wordt een succes. Dat komt ook doordat ze haar formats perfect uitdenkt en goede mensen om zich heen verzamelt.

'Wat Linda en Chantal gemeen hebben, is dat ze eerst denken en dan doen. Ze maken beiden weloverwogen carrièrekeuzes. Bij mij is het andersom. Ik doe gewoon en zie wel wanneer ik naar beneden pleur. Als ik succes heb, denk ik: meer, meer, meer. Linda zegt gewoon doodleuk dat ze wil minderen met Ik hou van Holland, terwijl dat zo goed loopt.

'Met Chantal hang ik regelmatig aan de telefoon en ik moet altijd zo hard om haar lachen. Wat is zíj grappig. Dankzij haar theaterachtergrond heeft ze ook een betere timing en meer souplesse dan haar generatiegenoten. Ze weet goed hoe ze een publiek moet bespelen.'

Linda de Mol. Beeld anp
Linda de Mol.Beeld anp

Paul de Leeuw thuis: entertainen of afreageren?

'Ik heb thuis meerdere rollen, maar niet die van entertainer. Als ik lollig probeer te zijn, word ik meteen gecorrigeerd door mijn puberende oudste zoon. (De Leeuw heeft in 2001 en 2002 met zijn man twee kinderen geadopteerd uit de Verenigde Staten, red.) Niet cool natuurlijk.

'Ik ben ontzettend gelukkig met mijn gezin, mijn twee katten en de oude hond. Ik probeer ze zo veel mogelijk buiten de publiciteit te houden. Thuis is thuis, daar komt niemand tussen. Het toppunt van geluk is met een boek in mijn stoel zitten. Weet je wat wij trouwens doen, als er écht crisis is, als het bijvoorbeeld niet goed gaat met mijn carrière? Dan gaan we gourmetten. Het is wel eens voorgekomen dat ik met mijn man om 2 uur 's nachts zat te gourmetten.'

52 of 102?

'102! Met mijn nieuwe, gezonde levensstijl zie ik die leeftijd wel zitten. Ik leef al een half jaar lang op een vrij streng dieet om mijn jicht en artrose te verminderen. Geen wijn, citroenzuur, zuivel en tarwe. Daardoor ben ik 14 kilo afgevallen en voel ik me een stuk beter. Het getal 52 zat altijd in mijn hoofd. Ik was er heilig van overtuigd dat ik op die leeftijd dood zou gaan. Ik heb er een theaterprogramma over gemaakt, dat was ergens wel goed voor me.

'Ik was 50 toen ik met mijn angst voor de dood naar de huisarts ging. 'Moet ik naar een psycholoog?', vroeg ik. Waarop zij antwoordde: 'Bij elk kwaaltje of pijntje mag je me bellen of opzoeken.' Dat heb ik gedaan. Als ik een vlekje op mijn hand zag, belde ik. Waardoor nu zo'n beetje alles aan mijn lichaam is onderzocht.

'Sinds ik de 52 ben gepasseerd, sta ik minder angstig in het leven. Ik blijf een hypochonder, maar ben niet zo heel veel meer met de dood bezig.'

Vreten of diëten?

'Vreten. Geen snackbareten, maar culinair uit eten. Sommige mensen gaan naar popconcerten of voetbalwedstrijden, ik ga het liefst naar een heel goed restaurant. Ik vind wat topkoks bereiden echt kunst. In een sterrestaurant heb je het natuurlijk niet over vreten.

'Met het dieet dat ik volg, kan ik prima uit eten gaan. Dan geef ik het van tevoren wel aan. Het enige vervelende is dat ik geen wijn kan drinken. Ik zit dan maar aan de dry martini's.

Een vluchteling in huis nemen of grenzen dicht?

'De grenzen sluiten gaat natuurlijk niet. Dan maar een vluchteling in huis nemen. Sterker nog, dat hebben mijn man en ik kortgeleden ook overwogen, maar we hebben uiteindelijk een andere keuze gemaakt. Meer zeg ik daar niet over.

'Met mensen die roepen dat we vluchtelingen niet moeten opvangen, zou ik wel een experimentje willen doen. Je trekt ze met hun gezin midden in de nacht uit huis. Je slaat de hele boel kort en klein. Dan neem je ze mee naar het zwembad, zet ze in een bootje en laat ze drie keer omkieperen. Hup, tien uur in een vrachtwagen en daarna dump je ze ergens op een camping. Dan krijgen die mensen misschien een beetje een idee hoe het is om een vluchteling te zijn. Daarna betaal je alles terug natuurlijk.

'Een paar weken geleden hebben we een speciale uitzending van Kun je het al zien? gemaakt met veertig Syrische vluchtelingen. In de opvangcentra waar we mensen hadden gepolst, was onder vrijwilligers nogal wat scepsis. Ze dachten dat ik ze niet met respect zou behandelen. Maar het is een mooie uitzending geworden. Muziek gemaakt, verhalen gedeeld en ik heb zelfs durven vragen wat ze van homo's vinden.'

De Kwis. Vanaf 31/10 elke zaterdag om 20.30 uur op NPO1.

Paul de Leeuw. Beeld ANP
Paul de Leeuw.Beeld ANP
Meer over