Grenen is voorbij

Wie: Bregje JefferyFunctie: mede-eigenaar van de internetantiekhandel It’s thatErvaring: met oortafels, retro, Harvink en vintage..

Mirjam Bosgraaf en Carel Helder

Het is kil, winderig en donker. In de verte slaat een klok twee keer. Er staat al een lange rij bestel- en vrachtwagens rond de Londense markt. Om twee uur zette Paul de wekker uit, om tien over twee reed hij binnen. Veel Britse nummerborden, maar ook Ierse, Italiaanse, Franse, Belgische, Poolse en een enkel nummerbord uit Nederland. Een vaste club van zo’n 500 handelaren verzamelt zich hier elke maandag. Ze doen in oude meubels, schilderijen, antiek en curiosa. Aan het stuur van een van de vrachtwagens eet Paul Jeffery een erg koude boterham. Op de slaapplaats achter zijn stoel ligt Bregje nog half te slapen onder een deken. Gisteravond zijn ze met de boot van Duinkerken in Dover aangekomen, met deze keer onder meer een leren hoekbank in de laadruimte, een retro oranje medicijnkastje, een draaifauteuil, een metalen rek – ‘wel een apart ding’ – en de kast, ook van metaal, die Bregje vorige week in Utrecht heeft opgehaald.

1. Een subtiel verschil, dat tussen retro en vintage. Kenners weten het:

a. Ach, het komt allebei op hetzelfde neer. Oud en weer gewild.

b. Retro is nieuw, maar met een oude look, vintage is ‘echt’ oud, zeg maar hip tweedehands, maar soms worden beide termen ook gewoon door elkaar gebruikt.

c. Vintage is van een goed merk.

Daarna is ze direct door naar Wassenaar gereden voor een op marktplaats.nl gevonden leren bankstel – strak, design. Ook dat staat nu achterin de bak.

2. Een echte Harvink. Waar komt die trouwens oorspronkelijk vandaan?

a. Zweden

b. Noorwegen

c. Finland

d. Denemarken

e. Nederland

3. En welk merk hoort in het volgende rijtje niet thuis?

a. Ahrend

b. Artifort

c. Pastoe

d. Keuco

e. Gispen

f. Leolux

g. Gelderland

Bregje en de uit Engeland afkomstige Paul handelen dus in antiek: ze gaan met in Nederland gekocht meubilair naar Londen en komen met Engelse meubelen weer terug om die hier te verkopen, meestal via internet. Paul onderhoudt de contacten overzee, Bregje in Nederland.

4. Wat is waar over design?

a. Het is ontworpen om in massa- of serieproductie te worden gemaakt.

b. Het is gemaakt door een topontwerper.

c. Er komt geen hout aan te pas.

d. Het komt niet van Ikea.

Hiervoor exporteerden ze vanuit Nederland tweedehands eiken meubels naar Oostbloklanden en brachten ze uit Hongarije en Tsjechië grenen meubels mee terug naar de Achterhoek. Maar grenen is voorbij. ‘Alles in ons vak heeft met trends te maken’, vertelt Bregje. ‘En in Engeland is nu design de trend.’ Ze verkopen hun spullen aan Londense handelaren, waarna het meubilair snel zijn weg vindt naar de Londense lofts.

Om zes uur komt Bregje overeind, wrijft haar gezicht uit de kreukels en doet snel wat make-up rond haar ogen. Buiten de bus wordt al nerveus heen en weer gelopen. Om half zeven gaat Paul koffie halen. Als even later de toeter gaat, staan ze met de zaklantaarn klaar, gooien de vrachtwagen open en zien de eerste handelaren erin springen. Voor tienen moet je het meeste verkocht hebben. Daarna is het gedaan.

5. Als Bregje en Paul het qua vintage-meubels hebben over ‘Deens’, aan welke houtsoort moeten we dan denken?

a. (blank) grenen.

b. teak.

c. mahonie.

d. noten.

Hun meubels vinden gretig aftrek. Kijken met iemand anders ogen, dat is waar het volgens Bregje om draait: ‘Een van de belangrijkste dingen van dit werk is dat je niet op je eigen smaak afgaat. En eerlijkheid is een vereiste: je naam is namelijk alles.’ Om iets over tienen is de wagen leeg. Op de terugweg zullen ze een aantal kastjes en stoelen ophalen. Morgen arriveren ze weer in Bunschoten. Een paar uur later staan de meegebrachte meubels alweer op marktplaats.nl.

6. Bregje biedt een ‘origineel Engels teak dressoir uit de jaren zestig’ aan op Marktplaats. Ze stuit vaak op een mooi dressoir of commode, of een kabinet, of een buffetkast. Of een...

Wat uit dit rijtje is géén kast?

a. Een bergère

b. Een armoire

c. Een chiffonnier

d. Een credenza

e. Een sideboard

7. Een van de aanbiedingen van Bregje is een oortafel, zo’n tafel die je kleiner maakt door de zijkanten af te laten hangen. Welk lichaamsdelenmeubel(onderdeel) bestaat níet?

a. Buikkast

b. Kniepoot

c. Wangentafel

d. Okselstuk

e. Taillekast

8. De oortafel heeft ook een Engelse naam: een gate legtable. De Jeffery’s stuiten op veel Engelse termen. Wat is bijvoorbeeld ‘chippendale’?

a. Een brede, manshoge kast

b. Een kast die breder is van boven dan van beneden

c. Eekhoornkleurige meubelen

d. Meubelen in Engelse rococostijl

9. De antiekwereld kent sowieso veel mannelijke namen. Welke bestaat niet?

a. Een highboy

b. Een bachelor’s chest

c. Een jackass

d. Een dumbwaiter

Mirjam Bosgraaf en Carel Helder

Meer over