Greenspan waarschuwt Obama nog eenmaal

amsterdam Er kan een hoop van Alan Greenspan worden gezegd, maar niet dat hij inconsequent is. De inmiddels 84-jarige oud-president van de Fed, het Amerikaanse stelsel van Centrale banken, toont zich zeer standvastig in zijn overtuigingen....

Greenspan waarschuwt de regering Obama daarin voor de laatste maal. Als niet snel fors wordt gesnoeid in de overheidsuitgaven dreigen financiële rampen.

Obama moet zich niet in slaap laten wiegen door de huidige lage rente, want de geschiedenis leert volgens Greenspan dat de rente ineens omhoog kan schieten. Tussen oktober 1979 en februari 1980 bijvoorbeeld schoot de rente op 10-jaarsobligaties 4 volle procentpunten omhoog. Greenspan vermeldt niet dat de inflatie toen torenhoog was (maximaal 13,5 procent). Nu is in de VS sprake van deflatie, volgens de laatste cijfers althans.

Greenspan ziet met grote zorg hoe de rente die de private sector betaalt vaak lager is dan de rente die de overheid betaalt. Dat betekent volgens hem dat het vertrouwen in de overheid historisch laag is en rampspoed aanstaande is. De tragedie kan alleen worden afgewend als de Verenigde Staten, en de meeste andere ontwikkelde landen, een ‘aardverschuiving’ doorvoeren in hun begrotingsbeleid.

Als de overheid minder geld uitgeeft, kan het kapitaal weer naar de private sector vloeien, schrijft hij. Hij gaat er blijkbaar van uit dat dat geld een goede bestemming vindt, wat volgens anderen nog helemaal de vraag is omdat consumenten en bedrijven voorlopig vooral aan het sparen zijn.

Vlak na het uitbreken van de kredietcrisis leek het erop alsof Greenspan van zijn geloof was gevallen. Zo bekende hij voor het Amerikaanse Congres dat hij ‘een denkfout’ had gemaakt door te veronderstellen dat de markt zichzelf zou reguleren. Sindsdien heeft hij zich echter weer volledig herpakt en pleit met evenveel vuur als vroeger voor een zo klein mogelijke overheid.

Zo ontstaat een merkwaardige paradox. Degenen die het financiële systeem hebben opgeblazen, zoals Greenspan, en de overheid dwongen te hulp te komen, staan nu als eerste op om diezelfde overheid de les te lezen.

Meer over