Greenpeace weigert Dodewaard schade te vergoeden

Greenpeace weigert de kerncentrale Dodewaard een bedrag van 155.941 gulden te betalen voor schade die het bedrijf zou hebben geleden als gevolg van het tegenhouden van een nucleair transport in maart 1997....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het is nog onduidelijk of de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) nu een procedure tegen Greenpeace gaat aanspannen om alsnog het geld te krijgen. 'De brief wordt bestudeerd. Dit is een zaak tussen Greenpeace en GKN, en dit gaan we niet via de publiciteit uitvechten', zegt een woordvoerder van GKN.

Greenpeace blokkeerde in 1997 het transport van splijtstofstaven die de kerncentrale Dodewaard voor opwerking naar Groot Brittannië wilde sturen. Dodewaard noemde dit onrechtmatig. Maar Greenpeace stelt in de brief dat Dodewaard de regels 'met voeten heeft getreden en dat daardoor de transporten al onrechtmatig zijn'.

De vaten waarin de splijtstofstaven waren verpakt, lekten. Daardoor trad nucleaire besmetting op. Weliswaar van een heel laag niveau, maar niettemin aantoonbaar, aldus Greenpeace.

Meer over