Greenpeace: oerbos gekapt voor Nederlandse kranten

Oerbossen kappen voor krantenpapier? De drie grote krantenuitgevers PCM, Telegraaf Media Groep en Wegener beweren op hun websites dat ze daar hun handen niet aan willen branden....

Vandaag echter publiceert Greenpeace het rapport Hollands Glorie, waaruit blijkt dat Canadese oerwouden deels worden verwoest voor de papieraankoop van die krantenbedrijven bij Abitibi Consolidated in Quebec. Het gaat jaarlijks om 26 duizend ton papier (14 miljoen euro), zo’n 5 procent van de Nederlandse kranten.

De milieuorganisatie heeft met satellietbeelden vastgesteld dat Abitibi in Ontario en Quebec grote vlakten kaal kapt en ruw omspringt met de inheemse volken, First Nations, die van het bos afhankelijk zijn. Het (‘zachte’) CSA-keurmerk van Abitibi kan niet deugen, vindt Suzanne Kröger, campagneleider Bossen bij Greenpeace.

Pieter Kuijt van PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant, zegt dat PCM het contract met Abitibi stopt als uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat Abitibi ondeugdelijk met het oerwoud omspringt. ‘PCM zal Wegener en Telegraaf voorstellen een onafhankelijk bureau in te schakelen en mocht het oordeel negatief uitvallen dan zullen we het contract niet verlengen.’

Kröger is niet voor een consumentenboycot op kranten, waarvan er elke dag 4,6 miljoen worden verspreid. Maar de overheid zou oerbosvrije kranten moeten stimuleren.

Krantenpapier met het strenge FSC-keurmerk kan volgens Kröger wel door de brievenbus. Maar volgens Greenpeace is er in Nederland nog geen enkele krant met dit groene etiket. Dat klopt niet, zegt Kuijt. Bij PCM heeft 5 procent het FSC-keurmerk.

Meer over