Greenpeace-bemanning met traangas overmeesterd na binnenvaren twaalf-mijlszone Mururoa Franse commando's enteren Rainbow Warrior

Honderdvijftig commando's van de Franse marine hebben zondagavond (maandagmorgen plaatselijke tijd) bij het Pacifische koraaleiland Mururoa het vlaggeschip van de milieubeweging Greenpeace geënterd....

AFP, Reuter

PARIJS/SYDNEY

De Rainbow Warrior II was met vier rubberboten de verboden twaalf-mijlszone van het Franse atol binnengevaren om te protesteren tegen de nieuwe reeks atoomproeven die Frankrijk er vanaf september wil houden.

Een regeringswoordvoerder in Parijs zei gisteravond dat een speciale eenheid van de Franse gendarmerie de bemanningsleden van Rainbow Warrior en zijn vier rubberboten heeft gearresteerd. Ze worden meegevoerd naar Mururoa, waar ze enkele dagen zullen worden vastgehouden. Vervolgens worden zij voor verhoor naar Papeete op Tahiti overgebracht. Op het onder Nederlandse vlag varende schip is beslag gelegd.

De actie kwam op de dag af tien jaar nadat agenten van de Franse geheime dienst de Rainbow Warrior I in Nieuw-Zeeland tot zinken hadden gebracht. Daarbij vond de Nederlandse fotograaf van Portugese komaf Fernando Pereira de dood. Greenpeace wilde destijds ook protesteren tegen kernproeven op het atol.

Nieuw-Zeeland ontbood gisteren de Franse ambassadeur in Wellington om opheldering te vragen over de entering. 'Het lijkt er op dat de Fransen volkomen uit hun bol zijn gegaan, als men bedenkt dat dit dertig ongewapende betogers waren', aldus een regeringswoordvoerder. In Nieuw-Zeeland en Australië is woedend op de in juni aangekondigde hervatting van de proeven gereageerd.

Honderdvijftig man van de Franse marine gingen gisteravond om 18.40 uur (maandagmorgen 6.40 uur plaatselijke tijd) aan boord van de Rainbow Warrior II, toen het schip op zeven mijl van Mururoa was. Ze vuurden traangas af op de bemanning en verbraken de radioverbindingen van het schip. Volgens een in Nieuw-Zeeland opgevangen noodsignaal was het schip voor de entering geramd door een van de Franse marinevaartuigen die de achtervolging hadden ingezet.

Beelden van gemaskerde commando's van de marine die aan boord van het schip gingen, waren te zien op de zender France 3, die op het schip een interview hield met Greenpeace-activist Jean-Luc Thierry. 'Ik ben in de radiokamer', zei Thierry. 'De commando's proberen deze deur te openen. Ze proberen nu door de patrijspoort te komen, er is een ladder neergelaten'.

Thierry vervolgde: 'Er is al geweld geweest. Dat ik alleen ben in deze radiokamer, komt doordat we allemaal met gas bestookt werden en ik geen tijd had om mijn twee kameraden te volgen naar de brug.' Kort daarna werd de verbinding verbroken. Aan boord van de Rainbow Warrior bevonden zich vijf journalisten.

Op het moment dat het schip de twaalf-mijlszone binnenvoer, gaf Greenpace een verklaring uit: 'In weerwil van de waarschuwingen van de Franse marine, gaan de Rainbow Warrior en zijn rubberboten nu de twaalf-mijls-uitzonderingszone binnen rond het Mururoa-atol, met het doel de voorbereidingen te vertragen voor de kernproeven die er gepland zijn.'

Niet bekend

De Rainbow Warrior kreeg zaterdag onverwacht gezelschap van het Greenpeace-jacht Vega en het Deense vrachtschip Bifrost. De komst van de twee actieschepen was geheim gehouden. Aan boord van de Vega bleek zich de oprichter van Greenpeace, David McTaggart, te bevinden.

Volgens de Nieuwzeelandse televisie had McTaggart het plan om 'zichzelf in te graven in het radio-actieve zand op het atol' om zo de proefnemingen te verhinderen. Maar campagneleidster Stephanie Mills, die zich aan boord van de Rainbow Warrior bevond, onthield zich van commentaar. 'Wij onthullen onze plannen niet. Wij willen uitzoeken wat er gaande is, voordat wij onze volgende stap zetten', liet ze weten.

De Franse Socialistische Partij heeft president Jacques Chirac zondag opgeroepen 'af te zien van de nutteloze en onbeheersbare hervatting van de kernproeven' in de Stille Zuidzee. De partij noemde de hervatting een 'pseudo-gaullistisch gebaar'. De partijraad van de socialisten zegt in een resolutie dat Chirac 'zonder enige defensieve noodzaak en tussen twee ronden van gemeenteraadsverkiezingen in' een voor Frankrijk en de vrede schadelijk besluit heeft genomen.

Meer over