GreenEdge is een gokje met grote ambities

Na het aantrekken van Philippe Gilbert wordt BMC in 2012 de hoogst aangeschreven ploeg van het wielerpeloton. De meest onzekere draagt zonder twijfel de naam GreenEdge.

KEES GRAAFLAND

AMSTERDAM - 'Een gokje', noemt Pieter Weening zijn toezegging aan het Australische wielerproject. Hij is een van de drie Nederlanders die een handtekening onder een contract hebben gezet. Sebastian Langeveld verlaat Rabobank, Jens Mouris - maandag gepresenteerd - komt over van Vacansoleil. Eerder al werden met Simon Gerrans en Stuart O'Grady Australiërs van naam vastgelegd.

De wielrenners moeten algemeen manager Shayne Bannan van GreenEdge helpen bij het realiseren van zijn droom. Zijn ploeg moet de eerste Australische wielerploeg worden die uitkomt op het hoogste niveau, de World Tour.

Het liefst heeft Bannan, die eerder werkzaam was bij het hoog aangeschreven Australisch Instituut voor Sport (AIS), vanaf 2012 rechtstreekse toegang tot de belangrijkste wedstrijden en wielerronden. Hij wil een van de achttien World Tourlicenties. Daarvoor heeft Bannan wielrenners nodig, en geld, veel geld.

Wielrenners nemen bij een transfer hun World Tourpunten mee. De opgetelde punten van de vijftien beste renners leiden tot een positie in het World Tour-ploegenklassement. De beste achttien ploegen krijgen een licentie en zijn daarmee verzekerd van de start in elke belangrijke wedstrijd en wielerronde.

Weening neemt 56 punten mee. De Fries won in mei een etappe in de Ronde van Italië en fietste vier dagen in de roze leiderstrui. Langeveld (50 punten) won in het voorjaar Omloop het Nieuwsblad. Gerrans (51 punten) werd derde in de Amstel Gold Race en won begin augustus het eindklassement van de Ronde van Denemarken. Een echte kopman, met veel punten, ontbreekt nog.

In zijn zoektocht naar wielrenners wordt Bannan bijgestaan door oud-renner Neil Stephens, die is aangesteld als technisch directeur. Het geld om de wielrenners te kunnen contracteren, krijgt Bannan van de Australische caravan-koning Gerry Ryan. De eigenaar van Jayco Caravans is miljonair en wielerliefhebber. Volgens Bannan garandeert Ryan het voortbestaan van GreenEdge voor tenminste drie jaar met een jaarlijks budget van tussen de 10 en 16 miljoen euro. Daarmee komt de ploeg met stip binnen in de top-10 van ploegen met het hoogste budget.

Uiteindelijk wil Bannan een ploeg die structureel in de top-10 staat en waarvan driekwart de Australische nationaliteit heeft. Het betekent dat elke Australiër met een aflopend contract door de media in verband wordt gebracht met GreenEdge.

Robbie McEwen en Matthew Goss zouden in beeld zijn. Alan Davis verpietert bij Astana. Alleen Cadel Evans heeft al publiekelijk bedankt.

Gezien de resultaten dit jaar zou een Australische wielerploeg op het hoogste niveau niet meer dan logisch zijn. Weening gaf bij het bekendmaken van zijn overgang aan: 'Australië is een van de beste fietslanden ter wereld. Ze kunnen niet zo veel veelbelovende renners produceren zonder iets goed te doen.'

Goss won in maart de klassieker Milaan-San Remo. Mark Renshaw won een etappe en het eindklassement van de Ronde van Qatar. En met de eindwinst van Evans in de Tour de France weet elke Australiër wat wielrennen is.

'We verwachten het eerste jaar niet meteen de Tour te winnen', vertelde Gerry Ryan afgelopen weekeinde aan de Sydney Morning Herald. 'Dat willen we natuurlijk wel graag, over een jaar of vijf. In al mijn bedrijven richten we onszelf in naar internationale maatstaven. Als je te klein denkt, verklein je je groeimogelijkheid. En dan word je nooit beter.'

GreenEdge hoopt mee te liften op de enorme populariteit van het wielrennen in Australië. Het zou het eerste Australische team in de World Tour zijn. Die eer viel afgelopen jaar bijna ten deel aan Team Pegasus. Die ploeg had wielrenners als Robbie McEwen en de Nederlander Bobbie Traksel aangetrokken, maar slaagde er in december niet in alle financiën te regelen. Pegasus kreeg geen licentie van de UCI en de wielrenners vertrokken.

'De keuze voor GreenEdge blijft een gokje', zegt Weening. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat de ploeg een licentie krijgt, en dat hij op alle terreinen mee gaat doen, maar als de licentie niet komt, dan is het zo eind oktober en wordt het moeilijk nog een andere ploeg te vinden. Je kunt als renner natuurlijk in je contract laten zetten, dat je weg mag als de ploeg niet in de World Tour uitkomt. Maar ik vind: als je tekent, ga je in principe voor die ploeg.'

Vooralsnog lijkt het wel goed te zitten met GreenEdge. Bannan is al begin 2010 met de voorbereidingen gestart. Hij vond in Ryan zijn grote financierder en samen met Stephens lobbyde hij in mei bij Giro-baas Angelo Zomegnan en tijdens de Tour de France bij directeur Christian Prudhomme.

Volgens Ryan leverde het de ploeg toezeggingen op om in 2012 te mogen starten in de Giro, de Tour en de Ronde van Californië, licentie of niet. Een hoofdsponsor is er echter nog niet. Als die er niet komt, zal de ploeg onder de naam GreenEdge in het peloton verschijnen.

Lastras leidt in Vuelta

Pablo Lastras heeft maandag de leiding in de Ronde van Spanje overgenomen van de Italiaan Daniele Bennati. De Spaanse wielrenner van Movistar was de snelste in de derde etappe, die over 164 kilometer ging van Petrer naar Totana.

Lastras maakte deel uit van een kopgroep van vier renners. Zo'n 13 kilometer voor de eindstreep wist hij de drie anderen, onder wie Sylvain Chavanel, achter zich te laten. Chavanel eindigde op 15 seconden achterstand als tweede.

undefined

Meer over